Is 'hijzelf' goed Nederlands?

Bijvoorbeeld in de zin: "Hijzelf claimt onschuldig te zijn." of is dan "Hij claimt zelf onschuldig te zijn." beter (of maakt dat niets uit met 'hijzelf'?)
Of is "Hij claimt onschuldig te zijn" uiteindelijk de beste optie?

Toegevoegd na 1 dag:
Het is een kort verhaaltje over een gedetineerde, laten we hem X noemen. De baas van X pleegde fraude, volgens de rechter had X hier van af moeten weten en daarom is X veroordeeld.
Of X daadwerkelijk wist of had kunnen weten dat zijn baas fraude pleegde is niet duidelijk.
'Hijzelf claimt onschuldig te zijn'
'Hij claimt zelf onschuldig te zijn'
'Hij claimt dat hij onschuldig is'.

Hij(zelf) is hier dus X.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De eerste zin is juist. Hier wordt tot uitdrukking gebracht dat de betrokkene zegt onschuldig te zijn, ondanks dat iemand anders het tegendeel beweert. De tweede zin is ook juist, maar heeft een andere betekenis. Hier kunnen we vermoeden dat betrokkene ervan uitgaat dat een ander wel schuldig is.

De eerste zin is de juiste: 'Hijzelf' is de benadrukte of versterkte vorm van 'hij'. Net zoals bij 'jezelf(/jijzelf)' of 'ikzelf'. Je gebruikt dit woord als je iets met nadruk zegt over de man over wie je praat Voorbeelden: `Hij maakt iedereen wel verwijten, maar hijzelf is de ergste!`, `De opvolgers van de dictator zijn veel gewelddadiger dan hijzelf.` Toegevoegd na 1 minuut: Excuseer mij... Het moet dit zijn: De tweede zin is de juiste* Toegevoegd na 8 minuten: Eigenlijk is 'claimen' niet een reflecterend werkwoord dus moet er niet echt 'zich' bij maar het mag er wel bij in dit geval. Dus 'Hij claimt onschuldig te zijn' is misschien nog iets beter als de twee eerste zinnen.

Bronnen:
http://www.woorden.org/woord/hijzelf

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100