De basisregels zijn inderdaad makkelijk, enkele uitzonderingen daargelaten. Soms eindigt de stam namelijk op een andere letter dan de 1e persoon enkelvoud, en dat kan verwarrend zijn. De stam van verhuizen is namelijk niet verhuis, maar verhuiz. Daarom valt het woord niet onder de kofschip regel en eindigt het voltooid deelwoord niet op een t maar op een d.
Bovendien lijkt soms het voltooid deelwoord heel erg op de eerste of derde persoon enkelvoud. Wederom bij verhuizen is de 3e persoon enkelvoud verhuist, maar het voltooid deelwoord is verhuisd. Deze woorden zijn natuurlijk makkelijk te verwarren.
Zeker als je bedenkt wat er in de hersenen van veel mensen gebeurt als ze schrijven. Mensen spreken in hun gedachten uit wat ze schrijven. En aangezien er geen verschil te horen is tussen verhuisd en verhuist, is die fout zo gemaakt, en moet je dus goed opletten terwijl je schrijft.
Als je je dan ook nog eens in een sociaal milieu bevindt waar men elkaar onderling niet verbetert op hun taalfouten, dan neem ik aan dat die fouten vaker voor zullen komen.