Is er een betekenis toe te kennen aan het woorddeel 'drecht' in plaatsnamen zoals Dordrecht, Barendrecht, Zwijnsdrecht enz.?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ff een wiki en je bent er achter: De Drechtsteden verwijst naar een Nederlandse streek in de provincie Zuid-Holland, waar de plaatsnamen veelal op -drecht eindigen (van Latijn trajectum: voorde, doorwaadbare plaats). Het gaat om de plaatsen Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht, die zijn gelegen aan de rivieren Oude Maas en/of Beneden-Merwede. Het gebied betreft het zuidelijkste gedeelte van de Randstad. Ook buiten de Drechtsteden komt de uitgang -drecht voor, zo zijn er Zwijndrecht en Berendrecht bij Antwerpen, Woensdrecht en Ossendrecht bij Bergen op Zoom, Barendrecht bij Rotterdam, Moordrecht bij Gouda en de Rotterdamse wijk Pendrecht. Ook Utrecht en Maastricht bevatten dezelfde uitgang, zij het in iets andere vorm.

Zwin en drecht De naam Zwijndrecht is een samenvoeging van de West-Frankische woorden zwin en drecht. Zwin kan worden vertaald als getijdengeul, drecht als oversteekplaats, overvaart of veer. Zwijndrecht betekent dus letterlijk ‘getijdengeul waar kan worden overgestoken’. Deze uitleg doet vermoeden dat Zwijndrecht vroeger bij laag water aan Dordrecht vastzat, tijdens hoog water waren beide nederzettingen gescheiden. Een situatie die zou dateren van voor de twaalfde eeuw.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100