Waar komt de term "snert" voor erwtensoep vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens van Dale's etymologisch woordenboek komt dit woord uit het fries. Het woord 'snert' en 'snirt' is in de betekenis van erwtensoep bekent sinds 1768. Het is waarschijnlijk verwant aan het woord 'sneirts' dat met drinken te maken heeft. "Met eenen sneirts" betekent: in één teug.

Bronnen:
Van Dale - Groot etymologisch woordenboek

Waar de term ’snertweer‘ vandaan komt weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat het iets te maken heeft met het feit dat de goedgevulde soep voornamelijk in de winter gegeten wordt. En in de winter is het nu eenmaal vaak koud, guur, nat en voornamelijk onaangenaam weer. Dus dat wordt dan op een gegeven moment met elkaar geassocieerd. Laten we het er op houden dat erwtensoep een warm karakter heeft! Het is ook een typisch Nederlands gerecht. Althans, de versie waarin ook prei, wortel, knolselderij en uiteraard de rookworst in verwerkt is. De Engelsen kennen dan wel een ’split-pea soup’, maar vaak is die met ham in plaats van worst, zonder knolselderij, en ook een stuk dunner, dan de oud-Hollandsche variant.

Bronnen:
http://makaja.nl/blog/2007/12/erwtensoep-s...

Volgens mij van zooi een samenraapsel van. Maar wel erg lekker.

Snert (snèrt) - erwtensoep (èrtsoep) Waarin ik zal proberen aan te tonen dat snert 'snert' wordt genoemd omdat 'snerten' zoveel betekende als 'winden laten' Toegevoegd na 44 seconden: Nu heeft het woord snert twee betekenissen. De eerste is een aanduiding als je iets waardeloos vindt en de tweede, en daar gaat het hier over, is de volksnaam voor "erwtensoep". Een soep van langzaam fijngekookte spliterwten, met groente, vlees, worst, oorspronkelijk ook een varkenspootje. Men kan erwtensoep zelf maken en de soep helemaal naar smaak inrichten of je kunt bij de supermarkt een blik erwtensoep kopen. De keuze voor het merk is smaakafhankelijk en dient dus proefondervindelijk te worden vastgesteld. Zelf ben ik uiterst tevreden over Unox, maar zoals ik zeg, een persoonlijke keuze. Tot zover de theoretische verhandeling. Toegevoegd na 1 minuut: er zijn dus meerdere verklaringen

Bronnen:
http://gertenymkje.com/?q=node/269
http://www.cubra.nl/tilburgsdialect/Tilbur...

De term snert komt van het kapot koken van de erwten...De spliterwten die in deze soep gaan kook je tot snert...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100