Hoe heet de "medische" taal die door artsen worden gebruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat heet "medische terminologie" en daar zijn cursussen voor. In de cursus Medische terminologie leert u de vaktermen en uitdrukkingen uit de medische wereld. Ideaal dus voor iedereen die zich de medische termen eigen wil maken. Deze medische termen komen meestal uit het Latijn of uit het Grieks. Door het gebruik van deze internationale taal, kunt u het geleerde in alle landen van de wereld gebruiken. Ook wordt contact met buitenlandse collega's hierdoor gemakkelijker. http://www.nha.nl/cursus/beroepscursussen/gezondheidszorg/cursussen/medische-terminologie.aspx?cm_mmc_o=VV2CjC7BBTkwCjCawLlfzpMwyfwEfbwCjClfzEpzzyp&gclid=CKydgaGln7sCFUhb3godTkMAVQ http://www.laudius.nl/beroep/gezondheid-welzijn/singleview/cursussen/medische-terminologie.html?gclid=CNv66b6ln7sCFcdZ3god-BsAyQ En ook een woordenboek online: Dit geneeskundig woordenboek is voor velen een bron van informatie over diverse ziekten, aandoeningen en medische termen. http://www.medisch-woordenboek.nl/ PS Potjeslatijn is een vorm van pseudo-Latijn Woorden of zinnen die gevormd zijn naar de analogie van Latijnse woorden maar geen Latijn zijn en vaak ook niets betekenen. Voorbeeld: "Este Nix Pax Christe Nix" - Als je niks pakt, krijg je niks.

Het wordt potjeslatijn genoemd, maar het zijn termen afkomstig uit het Latijn en het Grieks. Uit de bron: Met geneeskundige terminologie of medisch jargon wordt gedoeld op termen en uitdrukkingen die in de medische wereld worden gebruikt. Sommige van deze uitdrukkingen zijn potjeslatijn. Veel medische termen zijn afkomstig uit het Latijn en het Grieks.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geneeskundige...

Ik denk dat je ook kunt spreken van "vakjargon". Veel beroepen gebruiken termen die binnen hun beroep een veel preciezere betekenis hebben (om misverstanden te voorkomen) dan in het gewone spraakgebruik. Een echte timmerman noemt wat wij een spijker noemen, bijvoorbeeld een draadnagel. Een échte spijker heeft een vierkante "steel" en is gesmeed. En voor een ruiter is een aangereden paard niet zielig. "Aangereden" betekent daar "heeft geleerd hoe het moet reageren op de signalen die een ruiter geeft". Een paard dat niet is aangereden moet eerst uitgebreid getraind worden voordat je het kunt zadelen en er op rijden! Zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Er zijn allemaal moeilijke namen voor (zie de antwoorden van de mensen hierboven) maar je kunt het met een makkelijker woord 'jargon' noemen. Overigens is jargon niet alleen voor dokters. Je hebt naast 'doktersjargon' ook het jargon van dieven, sporters enzovoort.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100