Waarom heet een zakdoek 'zakdoek' en niet bijvoorbeeld 'neusdoek'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De zakdoek kwam in de 15de eeuw in de betere kringen in Italië in de mode en diende oorspronkelijk om de gebaren kracht bij te zetten. niemand zou het in zijn hoofd hebben gehaald in deze kostbaarheid zijn neus te snuiten.

Omdat je die doek in je broekzak stopt en niet in je neus. Toegevoegd na 33 seconden: Mocht je het toch in die regio willen zoeken, dan zou snotlap een betere benaming zijn.

Omdat een zakdoek niet perse alleen bedoeld is om je neus in te snuiten. Je kunt er bijvoorbeeld ook je handen of gezicht mee afpoetsen o.i.d.

Het is een doek die je in je zak (van broek, rok, ed) bewaard voor het moment dat je hem nodig hebt. Dat kan zijn voor je neus, maar ook voor iets anders, zoals je mond, handen etc. In het algemeen verblijft deze doek langer in je zak dan bij je neus, dus is zakdoek in mijn ogen een prima benaming. PS Bij mij zouden ze (de stoffen versies) beter kastdoeken kunnen heten. Ik gebruik tissues... ;-)

Omdat het een multi functionele doek is die je volgens mij van origine in je borstzak stak. Je stopte hem in ieder geval in een zak, welke dan ook.

In sommige streken (vaak met klederdracht) hing vroeger de zakdoek een eindje uit de broekzak zodat zichtbaar was of je vrijgezel was of verloofd. De L.zak, R.zak, voorkant of achterkant. Een soort hint-taal dus Dat had niks met je neus te doen!

Je gebruikt heb wel voornamelijk voor je neus, maar ook bijvoorbeeld om je ogen mee de deppen, of even ergens overheen te vegen. Het heet zakdoek omdat je het makkelijk in je zak kan steken. Iets wat bijvoorbeeld niet kan met andere soortgelijke dingen als een keukenrol.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100