Hoe is het woordje 'sex' ethymologisch te herleiden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tegenwoordig schrijf je het Nederlandse woord als seks, met ks. Het komt van het Latijnse sexus (even mijn woordenboek erbij halen, hoor). Daar staat: 'Sexus en secus betekenen eigenlijk "afgesneden deel". Mannelijk of vrouwelijk geslacht, sekse.' Wij herkennen dat 'snijden' ook in andere woorden, zoals sektarisch, sekte, sector en sectie. Bij 'sectie' zie je goed hoe dat snijden zowel letterlijk als figuurlijk gezien kan worden. Letterlijk als we zeggen: 'Inspecteur Grutjes liet sectie op het lichaam verrichten.' Figuurlijk als we zeggen: 'De sectie Nederlands van die universiteit is wel heel omvangrijk.' In het eerste geval gaat het om snijden met een mes. In het tweede geval gaat het om een bepaalde groep, die duidelijk onderscheiden is van de rest. Dat zie je ook bij het woord 'sekte': een groep mensen die zich afscheidt van andere gelovigen. Terug naar het woord 'seks'. Hier gaat het niet letterlijk om snijden, maar om onderscheiden: je hebt de 'sectie' mannen en de 'sectie' vrouwen. Dus de eerste betekenis was die van 'sekse', ofwel 'geslacht' of (zoals ze dat vroeger zo mooi zeiden) 'kunne'. Daarna zijn er door afleiding en associatie meerdere woorden en meerdere betekenissen bijgekomen (en andere spellingen).

Vanuit het Latijnse woord 'sexus', hetgeen 'geslacht' betekent. (niet het geslachtsdeel, maar "man of vrouw", sexe dus...)

Vermoedelijk uit het Latijn 'sexus' (verdeling, afdeling, groep), wat verwant is aan 'secare' (snijden, verdelen), maar dat is niet helemaal zeker. Van 'verdeling' zou het dan gegaan zijn naar 'geslacht' en daar is 'seks' dan weer van afgeleid.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/seks

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100