Waarom wordt het woord "je" vaak gebruikt in plaats van "ik"?

Regelmatig zie ik dat mensen proberen iets van zichzelf af te schuiven, door in plaats van "ik" te zeggen, zeggen ze "je".
Bijvoorbeeld in dit soort zinnen:
"Zit je lekker buiten in je bikini, komt de buurman langs!"

Waarom wordt er dan niet gewoon eerlijk over gedaan door te zeggen:
"Ik zat lekker buiten, en toen kwam de buurman langs!"

Een ander voorbeeld die ik laatst tegenkwam is: "Lig je te slapen, wordt er in gebroken! Dan voel je je ook niet goed als je ook kinderen hebt."

Je kan toch bijvoorbeeld gewoon zeggen: "Er werd ingebroken bij ons toen wij sliepen, ik voel mij hier niet lekker bij. Wij hebben ook kinderen dus ik vond het heel naar!"

Hoe is dit zo gegroeid vraag ik mij af. Je is toch altijd "jij"?
Hoe leg je zoiets nou uit aan een buitenlander die probeert Nederlands te leren, dat "Je" soms ook "Ik" betekent??

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik vind dit ook irritant. Maar niet zo zeer als iemand in mijn omgeving dat doet. Wel als een bekend persoon op televisie dat doet. Vooral voetballers hebben er een handje van. Het komt omdat wij op de een of andere manier geleerd hebben niet over jezelf te praten, niet jezelf op de voorgrond te zetten. Je mocht (mag?) zelfs niet een zin beginnen met "ik". Dus slaan mensen door naar de andere kant en vermijdt men overal "ik". En dat klinkt soms heel raar.

Mensen op social media gebruiken het ook veel. Mijn mening is dat andere zich dan beter kunnen 'inleven' in de gebeurtenis. Als je schrijft ik dan gaat het daadwerkelijk over jou en als je in jij vorm spreekt dan is het meer 'algemeen'

soms valt het op dat er niet over je of ik wordt gesproken, maar over men en hun. dat is zo. maar, waarom ? is dit zo gegroeid omdat wij hier in dit land op gegroeid zijn met het vingertje dat jij dus heel onbelangrijk bent, dus niet over "ik" praten, een brief beginnen met de eerste zin "Ik heb ...." was het toppunt van onbeleefd, maar misschien ook om het afstandelijk te houden, minder persoonlijk te worden, dat is ook een mogelijkheid. als je hier op straat loopt is het opvallend hoeveel mensen totaal in zichzelf gekeerd rondlopen en als je iets aan ze vraagt schrikken ze, als je ze aanvalt. ze zijn "van de wereld"... terug naar je vraag: Waarom wordt het woord "je" vaak gebruikt in plaats van "ik"? het lijkt mij veeleer dat het woord je en het woord ik niet meer zo vaak gebruikt worden, ik hoor veel meer "wij", terwijl je eerder ik of jij zou verwachten... vreemd, ik weet niet waarom, maar denk dat de mensen minder persoonlijk fijner vinden.

Door het woord "je" te gebruiken stel je de andere persoon in uw plaats. Als je mij zegt "er is bij mij ingebroken, terwijl ik sliep" dan vind ik dit erg. Al je nu zegt" jij ligt te slapen en er wordt ingebroken" dan ben ik plotseling het slachtoffer, waardoor de gebeurtenis veel dramatischer en de boodschap die je mij wil overbrengen veel intenser wordt. Stel dat je zegt" er wordt bij u ingebroken" dan gaat mijn reactie zijn, dat ik deze inbreker ga in elkaar rammen, armen en benen ga breken en er dan de hond op los laten. Zeg je nu " Er is bij mij ingebroken" dan ga ik deze reaktie niet hebben en ga ik u proberen te troosten en te kalmeren. Dus het gaat over, wat men wil overbrengen en welke reactie je wil uitlokken. Robby

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100