Van welk werkwoord is "gedegen" de verleden tijd?

Bv. een gedegen opleiding.

Toegevoegd na 1 minuut:
Of is dat misschien helemaal geen verleden tijd maar slechts een bijvoegelijk naamwoord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Qua vorm lijkt het toch heel erg op een bijvoegelijk gebruikt voltooid deelwoord. Ik denk dan ook, net als de vraagsteller, dat het wel van een werkwoord is afgeleid. Volgens mijn etymologisch woordenboek is degelijk van dege afgeleid. Deghe betekent aanwas, voorspoed en is verwant aan dijen (groeien). Gedegen zou dan (indirect) zijn afgeleid van dijen en zou dan kunnen betekenen met groeipotentie of juist uitgegroeid, uitgerijpt.

Dit is geen werkwoordsvorm, maar een bijvoegelijk naamwoord : een omschrijving van de opleiding, te vergelijken met een 'goede' of een 'lange' of een 'zware' opleiding....

Gedegen is een bijvoegelijk naamwoord, dat stevig, compact betekent. Dit is wat Onze Taal erover zegt: GEDEGEN - ,,Een gedegen boslandschap". Hier is het woord gedegen weer ten onrechte gebruikt. Wij hebben herhaaldelijk in het licht gesteld, dat ,,gedegen" is: vast, dicht, compact, sterk. Een gedegen betoog, dat gaat; maar ,,een gedegen stijl", ,,een gedegen mensch" gaat niet. En dat geldt ook voor ,,een gedegen landschap"

Bronnen:
www.onzetaal.nl

Je geeft inderdaad zelf al het antwoord op je vraag, gedegen of degelijk, is grondig, zuiver, puur.....

Gedegen is inderdaad geen verleden tijd, maar een bijvoeglijk naamwoord. In gedegen opleiding betekent 'gedegen' degelijk, van een goed gehalte.

Bronnen:
van Dale - Groot woordenboek der Nederlandse taal

Ik wil het niet beter weten dan een etymologisch woordenboek, maar gedegen en degelijk doet mij denken aan duigen. Ringen die de boel bij mekaar houden en er een compleet geheel van maken.

Gedegen is geen werkwoord maar een bijvoeglijk naamwoord. Je hebt dus zelf al het antwoord gegeven. Wanneer je het in de verleden tijd wilt gebruiken dan was het vroeger een gedegen opleiding. Gedegen blijft derhalve ongewijzigd.

Bronnen:
Mezelf :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100