Wie weet herkomst van het woord "verdonkeremanen?

De betekenis is me duidelijk en ook de overeenkomst met "achteroverdrukken "maar het is leuk om te weten waar het vandaan komt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mogelijk een vervorming van mnl. verdonkeren ‘donker maken, onzichtbaar maken’ [1240; VMNW] en vandaar ook ‘verduisteren, stelen’ [ca. 1500; MNW], met een schertsende toespeling op de nieuwe maan (NEW, FvW); verdonkeren is gevormd met het voorv. → ver- in de betekenis ‘met als resultaat’ en het bn. → donker ‘duister’. Een andere mogelijkheid is dat verdonkeremanen gevormd is met het voorv. → ver- in de betekenis ‘handelen met (negatief) resultaat’, het bn. → donker ‘duister’ en het zn. → maan ‘hemellichaam’, dus letterlijk ‘zo handelen dat de maan duister wordt’; de duister wordende maan zou daarbij dan een visuele uitbeelding zijn van het overdrachtelijke begrip ‘verduisteren, stelen http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/verdonkeremanen

Het werkwoord is vermoedelijk gebaseerd op het eclipseren (verdwijnen, er vandoor gaan) van de maan.

Bronnen:
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...

Een donkere maan is verduisterd in de letterlijke zin van het woord. Je ziet hem niet. Als iemand iets verdonkeremaant, dan is het verduisterd in de figuurlijke zin van het woord. Je ziet het ook niet (meer).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100