Wat betekent de opmerking: Niets is minder waar?

Ik hoor dit nogal vaak, op de TV bijvoorbeeld.

Enigste wat ik me hier bij kan voorstellen is dit: Er is niets in de wereld wat minder waar is, als wat je net gehoord hebt. Oftewel, dit is zo'n grote leugen, jij kan geen grotere leugen bedenken wat nog minder waar is.
Maar gek genoeg word deze opmerking altijd gebruikt bij situaties wat helemaal niet zo onrealistisch is, en meestal heel erg plausibel, dus kan ik wel 100 biljard dingen bedenken wat minder waar is als dat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De uitdrukking "niets in minder waar" wordt inderdaad gebruikt na een ontkenning of een onwaarheid, maar dat is niet hetzelfde als een leugen. Sterker nog, het wordt juist niet gebruikt na een leugen. Door eerst iets te veronderstellen en daarna middels 'niets is minder waar' het uiterste tegenovergestelde te zeggen, kom je uit op een vrij extreme bewering en daar wordt het dan ook voor gebruikt. Dat klinkt wat cryptisch, laat ik een paar voorbeelden geven. 1. Omdat de nieuwe Opel Corsa een heel klein motortje heeft, zou je denken dat hij niet vooruit te branden is. Echter, niets is minder waar. Het is een bloedsnel scheurmonster. 2. Er wordt vaak van Vincent van Gogh beweerd dat hij een getalenteerd schilder was. Echter, niets is minder waar. Het was een klodderaar van de bovenste plank en ook hijzelf en zijn omgeving was ervan overtuigd dat hij helemaal niks kon. In zijn hele leven heeft hij slechts 1 schilderij verkocht, aan familie nog wel. 3. Sommige mensen denken dat uitdrukkingen heel gemakkelijk uit te leggen zijn. Niets is echter minder waar, het is echt ongelooflijk lastig. In alle drie de voorbeelden (die natuurlijk helemaal fictief zijn) zie je dat de eerste bewering geen leugen is, maar wel iets wat vervolgens keihard onderuit wordt gehaald. Het laatste stukje, waarin het tegenovergestelde wordt benoemd, kan nog wegblijven. Bijvoorbeeld: 4. Je zou misschien verwachten dat dit antwoord geen punten gaat opleveren. Niets is echter minder waar.

Je geeft eigenlijk zelf al het antwoord. Alles is meer waar dan dat, dus het is een grote leugen. Maar het zou kunnen dat het cynisch bedoeld is, dat ze het zeggen terwijl ze eigenlijk bedoelen dat het een waarheid als een koe is. Of men meent ten onrechte dat het daar een synoniem van is. Dubbel ontkennen is en blijft echter bevestigen.

Op de website http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1210 is een vergelijkbare vraag gesteld en beantwoord.: "Vraag Diëten is afzien. Niets is minder waar. Is de bewering diëten is afzien dan waar of onwaar? Antwoord De bewering diëten is afzien is onwaar. Niets is minder waar betekent dat wat net gezegd is, helemaal niet waar is. Toelichting De uitdrukking niets is minder waar spreekt de voorafgaande bewering tegen. Bijvoorbeeld: (1) Diëten is afzien. Niets is minder waar. Dat betekent dat er niets bestaat wat minder waar is dan diëten is afzien. Positief geformuleerd wordt dit: alles wat gezegd wordt, is meer waar dan diëten is afzien. Niets is minder waar is dus synoniem met alles is meer waar. In het Engels wordt hetzelfde uitgedrukt met nothing is farther from the truth, wat betekent dat geen enkele andere bewering zo ver verwijderd is van de waarheid. De context bevat vaak aanwijzingen waaruit blijkt dat de schrijver of spreker een tegenstelling uitdrukt: (2) Na een lange periode vol ellende zou je verwachten dat alles beter wordt. Helaas, niets is minder waar. (3) Ze lijken wel slim, maar niets is minder waar. Ze zijn helemaal niet snugger. Niets is minder waar kan interpretatieproblemen opleveren doordat er twee woorden met een negatief karakter in zitten: niets en minder. Soms raken taalgebruikers daardoor in verwarring en gebruiken ze niets is minder waar in de betekenis van iets is volledig waar. Bijvoorbeeld: (4) Lisa is mooi. Niets is minder waar, het is echt een prachtvrouw! Wij raden dit gebruik af omdat niets is minder waar dan exact hetzelfde betekent als niets is meer waar."

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1210

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100