Kan 'straks' zowel in de toekomst als in het verleden zijn?

Toegevoegd na 42 minuten:
Het kan toch allebei:
Ik ga straks naar de bakker -
Ik was straks bij de bakker en toen ...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Straks betekent 'over enkele ogenblikken', is duidelijk toekomst. Wel heb je in de spreektaal het woord 'toestraks', en dat duidt wel op het verleden. Maar het woord straks zelf is altijd toekomst. Nou ja, tenzij iemand vorige week zei dat hij het straks zal doen, dan is het nu ondertussen wel al verleden tijd ;)

nee. Straks is officieel in de nabije toekomst. Veel mensen gebruiken het wel om iets in de verleden tijd aan te duiden

Straks is altijd in de toekomst. Wat je wellicht bedoelt is dat men wel eens zegt: "Daarstraks gebeurde me toch iets....". Dit wil dan zeggen dat er net iets gebeurd is, dus in het verleden.

Straks is altijd toekomst. Wel staat in de Dikke van Dale ook het woord 'zostraks'. Dit woord wordt gebruikt om aan te geven dat je iets daarnet, of zo-even gedaan hebt, maar wordt ook gebruikt om aan te geven dat je iets binnen korte tijd gaat doen. Ik ga dat straks of zostraks doen (toekomst). Ik heb dat zostraks gedaan (verleden). Toegevoegd na 4 minuten: Ook daarstraks kan gebruikt worden om aan te geven dat het als verleden tijd is.

Bronnen:
Van Dale - Groot woordenboek van de...

Nou ja.. op dit moment is straks alleen voor de toekomst. Mara dat zou wel eens kunnen veranderen als we door hebben hoe we zwarte gaten kunnen gebruiken voor tijdreizen. Maar tot er iemand is die de techniek voor tijdreizen uitvindt, is straks altijd later. Daarstraks is wel voor gebeurtenissen in het verleden.

In de randstad gebruiken wij geen straks voor het verleden. Dan is het 'net'. Ik was net bij de bakker..

Ha, die Wilma; Het gebruik van 'straks' als aanduiding van iets dat kort is geleden is een afkorting of verbastering van het in onbruik geraakte 'daarstraks'. Is streekgebonden taalgebruik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100