Waarom hoort er geen trema op 'museum'?

de eu van 'museum' kan je toch uitspreken als 1 klank?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is een uitzondering op de regel: Als het woord geen samenstelling is, gebruik je een trema: poëzie, zeeën, coördinatie, financiën. In cijfers en getallen gebruik je een trema: tweeënvijftig, drieëntachtig. NB Latijnse en Franse woorden die eindigen op -ei, -eus, -eum, en -ien krijgen geen trema: museum, opticien, petroleum.

Een trema wordt gebruikt wanneer je twee gelijke klinkers als één klank kunt lezen. Het gaat om de combinaties aa, ae, ai, au, ee, ei, eu, oe, oi, oo, ou, ui en uu. Maar er zijn uitzonderingen: Latijnse en Franse woorden die eindigen op -ei, -eus, -eum, en -ien krijgen geen trema: museum, opticien, elektricien, petroleum. Bij de uitgangen van die woorden is er eigenlijk geen verwarring mogelijk over de uitspraak.

Bronnen:
http://members.multimania.nl/taalvaardighe...
http://www.cambiumned.nl/de_spelling.htm#4

Omdat het hier een niet-Nederlands (maar Latijns) woord betreft, dat we 'automatisch' (met wat woordkennis) goed uitspreken. Ook een buitenlander die Nederlands leert zal trouwens niet museum met een eu-klank uitspreken. Overigens hebben we ook in onze eigen taal lang niet altijd een trema nodig op een (drie)dubbeklinker, simpelweg omdat de uitspraak niet voor verwarring zorgt. Waar dat bij ' porien' of ' bacterien' wel het geval kan zijn (trema's bewust weggelaten) Zo zit er ook bijvoorbeeld geen enkel trema op een lang , meerletterig woord als koeieuier (tegenwoordig koeienuier) ; je " weet" namelijk dat het KOE- (j)e- UI- er moet zijn en niet ko-EI-u-IER. Onbewust weten we dat oe komt voor ei en ui voor ie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100