n.a.v. de hamsterweken, Is het woord 'hamsteren' nu afgeleid van de Hamster of heeft het diertje zijn naam te danken aan het woord 'hamsteren'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het werkwoord hamsteren zelf is afgeleid van de activiteit van het diertje, dat voedsel in de mond te verzamelt / propt om zo mee te nemen (verzamelen). Dus hamsteren is zo synoniem geworden met verzamelen (kopen) om een voorraad op te bouwen. Toegevoegd na 2 minuten: Bij mensen werd het gebruikt om in tijden van schaarste extra producten op te slaan. Maar je kunt ook hamsteren omdat een product nu erg goedkoop is en je het later toch nodig hebt. Toegevoegd na 22 minuten: Een hamster heeft trouwens hiervoor een wangzak, zie foto.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hamsteren

Het werkwoord hamsteren is bekend sinds de Eerste Wereldoorlog. Het komt uit het Duits: hamstern. Tijdens rantsoenering werd het gevormd als woord voor ‘(evenals een hamster) een geheime voorraad aanleggen’. De naam voor het dier stamt ook uit het Duits, maar dat gebeurde al in de vijftiende eeuw. Toegevoegd na 3 minuten: Het gaat niet om voedsel wat de hamster in zijn wang heeft om het later te kunnen verteren, maar echt het aanleggen van een voorraad in zijn huisje of holletje.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/hamsteren

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100