Wat is het verschil tussen een spreekwoord en een uitdrukking en een gezegde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Spreekwoord = kernachtige, vaste uitspraak die een erkende, op ervaring berustende waarheid of wijsheid uitdrukt en die telkens weer toegepast wordt op zich voordoende situaties en verschijnselen. Gezegde = gebruikelijke zegswijze Uitdrukking= verbinding van woorden met een betekenis Onder een uitdrukking wordt een vaste combinatie van woorden verstaan waarmee meestal indirect een situatie wordt benoemd. Bijvoorbeeld: De uitdrukking "oude koeien uit de sloot halen" moet men niet letterlijk opnemen. In de dagelijkse spreektaal worden 'spreekwoord' en 'gezegde' regelmatig door elkaar gebruikt. Toch zijn ze wel verschillend. Volgens de Taaladviesdienst van Onze Taal wordt gesteld dat kenmerkend voor een spreekwoord de 'onveranderlijkheid van formulering en woordkeus' is. Een algemene levenswijsheid, een bevestiging van de orde der dingen. Voorbeelden: "Boontje komt om z'n loontje" en "Oost, west, thuis best". Een gezegde daarentegen is een 'vaste verbinding van woorden met figuurlijke betekenis, die geen werkwoord bevat'. Voorbeeld: "Met hart en ziel" of "Een open deur". Een zegswijze is een derde categorie. Deze kunnen in tegenstelling tot gezegden wel een zin vormen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: "Het loopt de spuigaten uit" of "Het lawaai liep de spuitgaten uit".

Een spreekwoord is een korte, krachtige uitspraak die een waarheid of wijsheid bevat. Een gezegde is net als een spreekwoord een vaste uitdrukking. In tegenstelling tot een spreekwoord is een gezegde een deel van een zin en wordt deze in een lopende en veranderbare zin verwerkt. Een uitdrukking is een gezegde of zegswijze. Groeten.

Spreekwoord: uitspraak met een algemene levenswijsheid of morele implicatie, waarvan de vorm vrijwel onveranderlijk is b.v.: vele varkens maken de spoeling dun; oost west, thuis best Gezegde: vaste, idiomatische verbinding van woorden, met figuurlijke betekenis, die geen werkwoord bevat en dus op zichzelf nooit een zin vormt b.v.: een vrolijke Frans, met hart en ziel, een open deur

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100