Is het ''een reeks van'' of ''een reeks aan''?

Weet jij het antwoord?

/2500

Kan allebei. ' ik gebruik een reeks van woorden' of '' de overvaller is gearessteerd voor een reeks aan overvallen'' Peace out.

Het kan beiden, bv een reeks aan getallen of een reeks van boeken

Het is beiden incorrect. Het is een reeks boeken, een reeks woorden, een reeks bomen, een reeks huizen, een reeks bergen, etc. Toegevoegd na 3 dagen: Wat betreft 'een reeks van' geef ik mij gewonnen, aangezien zowel de zevende als de twaalfde druk hier gewag van maken, maar ‘een reeks aan’ is toch echt geen goed Nederlands.

Bronnen:
Van Dale - Klein woordenboek van de...

Het is allebei mogelijk. veel woorden die een hoeveelheid uitdrukken, kunnen met 'aan' of 'van' worden gecombineerd. Vaak is een van de twee mogelijkheden wel (iets) gebruikelijker. Bijv; een reeks van - een reeks aan een overdaad van - een overdaad aan een lawine van - een lawine aan enz. Over het algemeen legt 'aan' wat meer nadruk op de grote hoeveelheid en minder op de letterlijke betekenis van het zelfst. nmw. Bij 'van' is het eerder andersom. Bij bijv; een storm van kritiek, is er weliswaar geen sprake van een letterlijke storm, maar er wordt wel iets bedoeld als 'een storm die uit kritiek 'bestaat. waarschijnlijk klinkt dan voor veel mensen 'een storm van' het best. Een geval waarbij beide voorzetsels mogelijk zijn en het verschil in gebruik duidelijk blijkt, is 'zee'. Een zee van is concreter en daarom is het een zee van bloemen en een zee van mensen. terwijl bij 'een zee aan' bij abstractere begrippen past; een zee aan mogelijkheden, een zee aan wensen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100