Wat is de correcte spelling van de zin in de toelichting?

... waarbij persoonlijke zorg en aandacht centraal staat

of

... waarbij persoonlijke zorg en aandacht centraal staan

Ik kreeg een folder onder ogen waar de eerste vorm in gebruikt wordt. Naar mijn mening zijn 'zorg en aandacht' twee zaken en moet de vervoeging 'staan' gebruikt worden. Maar ik moet bekennen daar geen goede onderbouwing van te kunnen geven.

Weet jij het antwoord?

/2500

zin 2 met het meervoud. Het gaat hier om 2 dingen, dus meervoud, zo simpel is het. Toegevoegd na 1 minuut: je zegt toch ook niet: een man en een vrouw staat (da's fout)

Dit is geen kwestie van spelling, maar van grammatica. Ik zou zelf geneigd zijn "staan" te doen, omdat het inderdaad wat mij betreft om twee begrippen gaat. Maar ik denk dat sommige mensen het eerder zien als één collectief begrip, waar het enkelvoud "staat" beter bij past. Omdat taal niet alleen maar logica is, kan dat ook goed zijn - als maar een grote groep dat ook vindt (of: vinden, zoals anderen zouden zeggen).

De clou zit 'm in het woordje 'en'. Dat maakt het tot een opsomming. En daarom wordt de werkwoordsvorm meervoud. Als het 'of' was geweest, dan was enkelvoud goed. Zorg en aandacht staan centraal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100