Wat is correct: moeten glimlachen óm iets of moeten glimlachen dóór iets?

Je lacht om iets, maar is dat bij glimlachen hetzelfde? Het klinkt in mijn oren allebei nogal vreemd :)

Toegevoegd na 39 minuten:
In de context: ik moest glimlachen om/door het meisje dat zo dapper was.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is beide correct: Lachen om iets: Lachen om bijvoorbeeld een hond die tegen een dichte deur aanloopt. Lachen door iets: Je wordt gekieteld en je kan er niet tegen. Toegevoegd na 57 minuten: Glimlachen om iets: De hond die tegen de dichte deur aanloopt. Glimlachen door iets: Een verliefd gevoel. Toegevoegd na 1 dag: Ik moest glimlachen om het dappere meisje, ik moest glimlachen door het grappige meisje. Het kan beide.

Als er een visuele oorzaak is voor jouw glimlachen, dan moet je dóór datgene glimlachen. Maar het kan ook zonder visuele reden, namelijk omdat je vriendelijk over wilt komen. Om iets kan je inderdaad lachen, dat klopt. Maar dat kan ook dóór iets zijn. Toegevoegd na 52 minuten: Je toevoeging maakt dat de zin toch nog iets anders moet worden. Namelijk: "Ik moest glimlachen doordat het meisje zo dapper was". De glimlach ontstond namelijk kwam niet door het zien van 't meisje, maar door het zien van haar dapperheid.

Mijn taalgevoel zegt dat het is: moeten glimlachen om iets. Je gaat overigens niet glimlachen als je wordt gekieteld.

Glimlachen is een reactie op iets, niet een gevolg van iets en dus moet het altijd 'glimlachen om' iets zijn. Tenzij het gewoon glimlachen is.

Je kunt verschillende voorzetsels bij het woord 'glimlachen gebruiken; Je moet glimlachen BIJ de gedachte aan, Je moet glimlachen OM een vertederende aanblik, Je moet glimlachen DOOR de grappige opmerking, Je moet glimlachen VOOR een mooie foto, Je moet glimlachen DOORDAT iemand zichzelf tegenspreekt Je moet glimlachen OMDAT iemand tegen jou glimlacht, Je moet glimlachen TEGEN het beeld in de spiegel, Je moet glimlachen TUSSEN de tranen door. Je moet glimlachen ONDER de dekens, Je moet glimlachen OP de versierde stoel. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Je moet OM zoveel dingen glimlachen en het ligt aan de context van de zin welk voorzetsel gebruikt moet worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100