Hoe schrijf ik een goed betoog?

Heb morgen een examen waarin ik een betoog moet schrijven. Voorbereidingen zijn goed hoor, vroeg me alleen af of iemand nog een gulden tip heeft.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik had twee jaar terug ook dat examen (havo). Wij mochten er toen een kladversie bijhouden. Ik denk dat jij dat ook mag..misschien is dat nu te laat maar ik zou in ieder geval je argumenten nog op papier zetten en dan duidelijk formuleren. Dat is een hele goede houvast tijdens het SE. Succes ermee morgen!

Veel mensen hebben een probleem met het schrijven van een goed betoog. Wat is een betoog eigenlijk? Het draait allemaal om structuur aanbrengen in je tekst en je aan je hoofddoel houden. Wat is een betoog Een betoog is een overtuigende tekst. In een betoog probeert de schrijver zijn lezers ervan te overtuigen dat hij gelijk heeft. Dit doet hij doormiddel van argumenten. In het begin van een betoog wordt er vaak een stelling geformuleerd. In de rest van het betoog wordt deze stelling met argumenten en voorbeelden versterkt. Ook kan de schrijver gebruik maken van het verwerpen van tegen argument. Hier later meer over. Bouwplan Voordat je begint met schrijven is het erg handig als je een bouwplan maakt. Een bouwplan is in principe het skelet van een betoog. In een bouwplan geef je eerst aan wat je per alinea wilt bespreken. Voorbeeld van een bouwplan: Alinea 1: Inleiding Alinea 2: Stelling Alinea 3: Argumenten voor Alinea 4: Argumenten tegen Alinea 5: Argumenten tegen verwerpen Alinea 6: Conclusie Het bouwplan verschil per tekst, omdat je je bouwplan aanpast aan je onderwerp en aan de hoeveelheid argumenten en dergelijke. Nadat je een bouwplan als hierboven hebt gemaakt kun je de onderwerpen waar je het over gaat hebben aan het bouwplan toevoegen.

Bronnen:
http://educatie-en-school.infonu.nl/samenv...

Opening Middenstuk Sluitstuk. Als ik dit zo lees gaat dat wel lukken met jou.

Wellicht een vreemde tip, maar ik geloof er heilig in. Ga op tijd naar bed! Zo weet je zeker dat je uitgerust bent, niet gaat lopen malen en dingen door elkaar halen. En als je dan verder weet hoe het moet, dan moet het goed komen!

Schrijf vanuit je hart, overtuig met feiten. Probeer niet alleen maar te lenen op anderen, maar laat ook een eigen mening zien. Succes!

als je morgen een examen hebt ben je rijkelijk laat met het maken van je betoog.

Wat ik nu ga zeggen is natuurlijk het standaardriedeltje dat ook altijd tijdens de Nederlandse les werd opgelepeld: Je begint met de inleiding (uiteraard) waarin je je stelling vermeldt. Vervolgens onderbouw je die stelling in het vervolg van het betoog met enkele (goede) argumenten. Eventueel geef je ook tegenargumenten die je dan weer weerlegt. In het slot som je je argumenten kort op (en geef je geen nieuwe informatie!) en eindig je met een vette uitsmijter die je leraar stijk achterover doet slaan! Het is handig als je je stellig + argumenten eerst voor jezelf op een kladje opschrijft. Dit geeft overzicht en structuur.

Zet voor jezelf heel duidelijk de meningen op een rijtje: wat zijn de meningen voor en wat zijn de meningen tegen. Hoe kan ik verschillende meningen onderbouwen met feiten en hoe kan ik meningen genadeloos onderuit schoffelen? Ga ook niet alleen hakken op de oppositie (om het maar vijandig te houden), maar laat blijken dat zij ook sterke punten hebben. En natuurlijk kunnen die sterke punten dan niet op tegen de punten die jij geeft :-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100