Hoe heet het taal/stijlbegrip dat de volgende situatie beschrijft: "hij zegt meestal rare dingen dus dan zal dit ook wel niet kloppen..."?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is een veronderstelling.

generalisatie. wat toepasbaar is op veel gevallen, wordt verondersteld toepasbaar te zijn op alle gevallen.

Ik denk dat het een drogreden is, in het bijzonder een non sequitur. De definitie daarvan is volgens Wikipedia: 'Een drogreden waarbij de spreker een mening of conclusie formuleert die logisch gezien niet uit de argumenten of premisse volgt.' In dit geval is de premisse: 'Hij zegt meestal rare dingen'. Daaruit trekt de spreker de onlogische conclusie: 'Dan zal dit ook wel niet kloppen.'

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden#Non...

Ad hominem is een begrip uit het Latijn en betekent "op de man". In een debat noemt men een argument ad hominem wanneer het betrekking heeft op de persoon die een bewering doet, en niet op de bewering zelf. Dergelijke argumenten worden als oneigenlijk beschouwd. De ad-hominemredenering heeft de volgende vorm: A doet bewering 'B'. Er is iets mis met A. Dus bewering 'B' is onwaar. Voorbeeld: Jantje zegt iets, waarna Pietje zegt dat Jantje wel vaker gelogen heeft en daarmee impliceert dat wat Jantje nu zegt ook een leugen is.

Je kunt het ook zien als een gevolgtrekking. Een gevolgtrekking is een conclusie trekken alleen op basis van reeds bestaande kennis. Toegevoegd na 4 minuten: De kennis is in dit geval volgens de cognitieve psychologie. Deze tak van wetenschap bestudeert menselijke gevolgtrekkingen ofwel hoe mensen conclusies trekken. Het is een soort logische gevolgtrekking ; 'hij zegt meestal rare dingend DUS dan zal dit ook wel niet kloppen".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100