Is het "de Kruidvat" of "het Kruidvat" ?

Ik zeg altijd "de Kruidvat", maar ik zag net op GV ergens "het kruidvat" staan, aangezien het ook "het vat" is, twijfel ik.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eigenlijk zou je gewoon kunnen zeggen: "Ik heb dat bij Kruidvät/Blokker/C & A/V & D gekocht". Net zoals je zegt: "Ik heb dat bij Jansen gekocht." Of: "We zijn bij McDonald's geweest." Waarom de meeste mensen toch 'de' zeggen? Ik vermoed vanwege het woord 'winkel'. Dat is namelijk een 'de'-woord. In plaats van dat iemand zegt: "Ik ben naar de winkel van Kruidvat geweest" zeg je dan: 'Ik ben naar de Kruidvat geweest." Toegevoegd na 2 minuten: Je zou nog onderscheid kunnen maken tussen 'het bedrijf' (zonder lidwoord) en 'een vestiging van dat bedrijf' (met lidwoord). Bijvoorbeeld: "De pizza's waren bij Albert Heijn in de aanbieding. Ik heb er een gekocht bij de Albert Heijn hier in de buurt."

Als je het over een vat met kruid hebt is het "het kruidvat". Maar als je het over DE winkel hebt kan het ook DE kruidvat zijn.

Als je naar de winkel gaat is het ''de kruidvat'' en als je wat kruid uit het vat wil halen is het ''het kruidvast''.

Het is 'De kruidvat' omdat het een naam is en het woordje "vat" niks te maken heeft met de naam.

Het wordt alle twee gebruikt en er wordt door de Nederlandse taalunie geen uitspraak gedaan over goed en fout: http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/hema-de-hema " Het lidwoord voegt zich overigens niet altijd naar het geslacht van het grondwoord: zo hoor je weleens 'Ik ga naar de Kruidvat', naast 'Ik ga naar het Kruidvat.' "

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100