Wanneer is het bij het meervoud 's en wanneer -s?

Er staat bij de regels meestal dat het alleen 's is als de uitspraak anders in de war komt. Maar het is piano's, je kan toch niet pianòs lezen ofzo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In het meervoud krijgen woorden die eindigen op een enkele klinker meestal apostrof + s. Dus schema's, aloë's, en ook piano's. De apostrof geeft aan dat de klinker lang is. Maar een woord dat eindigt op een e met een accent aigu heeft die meervoudsapostrof niet nodig: in cafés en satés volgt de juiste uitspraak al uit het accent aigu.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/c...

Piano is enkelvoud Je spreekt dit uit als Pianooo Als je het schrijft als pianos zou je het kunnen lezen dus als pia-nos

Als je het meervoud verkeerd kunt uitspreken schrijf je een apostrof voor de s: mama's, bikini's, foto's, paraplu's, pony's. Ezelsbruggetje: Ik hOU vAn Y;s Als één van de hoofdletters aan het eind van een woord staat krijg je in het meervoud 's. Zie alle voorbeelden in de eerste zin. Toegevoegd na 1 minuut: Dus als het woord in enkelvoud eindigt op een i, een o, een u, een a of een y komt er 's in het meervoud.

Voeg een apostrof ('s) toe aan zelfstandige naamwoorden die eindigen op een enkele a--i-o-u of y. De apostrof is nodig om de klinker lang te houden. de oma=de oma's de ski=de ski's de radio=de radio's het menu=de menu's de baby=de baby's Een apostrof is niet nodig bij woorden die eindigen op een enkele-e-, want dit is een stomme e. de breedte=de breedtes de boete=de boetes de ziekte=de ziektes Sommige zelfst.naamw. op -u- hebben zowel een meervoud op -en als op -'s; individuen/individu's, residuen/residu's. Uitzondering; zelfst.naamw.die gebaseerd zijn op bijvoeglijke naamwoorden en die verwijzen naar mensen krijgen -n in het meervoud. de bekende=de bekenden de gepensioneerde=de gepensioneerden de werkende=de werkenden Namen van letter/letterwoorden krijgen ook een apostrof; de BV=de BV's de cd=de cd's de a=de a's Uitzondering hierop zij die woorden die al op een -s-eindigen de x=de x'en de s= de s'en de HTS= de HTS'en Omdat de klemtoon hier niet op de laatste lettergreep ligt, komt er alleen een -n- achter. Ligt de klemtoon op de laatste lettergreep komt er -en- achter; Het genie= de genieën. de meest voorkomende combinatie aan het eind van een enkelvoudige zelfst. nmw is -ie-. de repetitie=de repetities de visie= de visies de bamboe= de bamboes. Tuurlijk weer een uitzondering; Chemicalie= chemicaliën Nederlands blijft zijn lastigheidjes hebben(^-^).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100