Na de o, u en a spreek je de c uit als k, maar wat is de regel voor dubbel c? Waarom spreek je bijvoorbeeld accesoires anders uit dan acceptatie???

Weet jij het antwoord?

/2500

Accessoires is een Frans woord en wordt op de Franse wijze uitgesproken. Acceptatie komt vanuit het Engels en wordt op de Engelse wijze uitgesproken. Iedere taal heeft leenwoorden uit andere talen en de uitspraken zijn veelal overgenomen van de oorspronkelijke taal.

Accessoires wordt ook wel uitgesproken als "akseswares", welke uitspraak het Frans volgt ("akseswaar"). Meer algemeen echter is "asseswares". Waarom de meerderheid "asseswares" zegt is niet bekend. Maar dat is taal voor je, niet altijd even logisch.

In het late Latijn was er al de neiging om de c uit te spreken als s. Oorspronkelijk werd de c uitsluitend uitgesproken als k. Zie ons leenwoord keizer, dat uit Latijn caesar komt. Het latijn is afgesplitst van het keltisch, en daar is het nog steeds zo dat de c uitsluitend als k wordt uitgesproken. In de noordelijke dialecten van het Frans ging deze ontwikkeling door. Zo zie je chateau ontstaan uit castellum. Ook in acceptatie zie je de sterke neiging om van alle c's een sisklank te maken. Ook in andere talen komt dit voor. Zo zeggen wij sjiena (China), maar de provincie waar deze naam vandaan komt, heet Qin, met een k dus. In de woorden zit dus heel veel geschiedenis verscholen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100