wat is het antoniem van nationalisme?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nog vanuit de Tweede Wereldoorlog komt mijn antwoord op je vraag, namelijk VADERLANDSHAAT. Dit predicaat kregen de NSB'ers opgedrukt omdat zij volgens de zogenaamde goede Nederlanders hun vaderland aan de Duitsers hebben verraden. Pittige vraag, duimpje omhoog ! Toegevoegd na 10 minuten: Deze vraag houdt mij nog steeds bezig. Mijn tegenvraag is : in welke context zoek je een antoniem voor nationalisme ? Want ik denk namelijk ook aan antoniemen zoals bijvoorbeeld multiculturalisme en internationalisme ... Wordt vervolgd ?

Kosmopolitisch ?!? Globalisatie (isme) . Het blijft lastig , omdat nationalisme , buiten de letterlijke betekenis , zeker met met het woord sociaal er bij een enorm negatieve lading heeft . Zoals helaas met vele goed bedoelde isme's .

Er zijn verschillende vormen van 'nationalisme' http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationalisme een antoniem zou 'multiculturalisme' kunnen zijn.

Dat hangt een beetje af van de context van het begrip. De betekenis ervan is zeker over de jaren heen ook verschoven. In zekere zin is individualisme tegenovergesteld aan nationalisme, wanneer je het hebt over nationalisme als gerichtheid op het gezamenlijk functioneren als natie. Wanneer je nationalisme ziet in de zin van vaderlandslievend (dus nationalisme tov andere natiën, en niet tov het individu) dan zouden begrippen als 'cultuurrelativisme', 'globalisme', of 'internationalisme' als antoniem gezien kunnen worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100