wat is 'nieuws' voor een woord? Enkelvoud, meervoud? En wat is de andere vorm ervan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het nieuws is ee nzelfstandig naamwoord enkelvoud. Er zijn wel meer enkelvouden waarvan we het meervoud eigenlijk niet gebruiken, omdat het een onbepaalde hoeveelheid is. Denk aan lucht of water of energie. Licht, zand, sneeuw, fantasie, adem, zuurstof.....er zijn legio dingen die eigenlijk als enkelvoud een groot samengesteld geheel vormen. Er zijn wel wateren, luchten en energieën, maar daar bedoelen we in de regel dan net weer iets anders mee. Toegevoegd na 1 minuut: Nieuws komt bij mijn weten in meervoud niet voor ; ik zou niet eens durven zeggen of het 'nieuwsen of nieuwzen zou moeten zijn. Ook lijkt het een meervoud te kunnen zijn van nieuw : nieuws. Feitelijk is het een bijwoord / bijvoeglijk naamwoord (nieuw - iets nieuws) dat verworden is tot zelfstandig naamwoord, zonder in alle vormen voor te komen. (Nieuwsje bijvoorbeeld komt ook niet voor; dat zou dan weer een nieuwtje zijn, dat toch net weer een andere betekenis heeft).

Het is een "singulare tantum", een woord dat de vormkenmerken van een enkelvoud heeft, terwijl er geen overeenkomstige meervoudige vorm bestaat.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Singulare_tantum

Er zijn woorden die geen meervoud kennen; als je in Van Dale kijkt staat er, heet cryptisch, "g.mv." Er zijn veel meer woorden zonder meervoud zoals aanpak, aard, adel, adem, asbest etc. Als ik op "geen meervoud"zoek in van Dale krijg in 14903 hits; keuze te over.

Bronnen:
Van Dale 14e editie

Het woord nieuws is de tweede naamval (zogenaamde genitivus partitivus) van het Middelnederlandse 'nieuwe', en dat betekent: iets nieuws. Daarom is het een onzijdig enkelvoudig zelfstandig naamwoord. Het meervoud ervan is officieel "nieuwsen", maar dat is onbekend in de levende taal. Er wordt gesproken van "nieuwtjes", als men iets nieuws in meervoud te vertellen heeft.

Bronnen:
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/nieuws

Je kunt er alleen meervoud van maken als je het hebt over nieuwsbericht=nieuwsberichten. Ofwel een bericht uit het nieuws wat gebeurd is of meerdere berichten uit hetzelfde nieuws wat gebeurd is. Nieuws heeft geen meervoud. Net als bijv. het woord genot. Je kunt er geen 'telsysteem' op los laten. Je kan wel zeggen veel of weinig genot maar niet ' één genot, twee genot( -s,-ten) Er is wel één groot genot en dat is dan weer enkelvoud, wat het is er maar één hoe groot het ook is.:) Ook 'de pers' is een enkelvoudig woord. De pers is machtig zo zeggen wij. Maar neem je media, dan is dit al een meervoudig woord omdat het van het enkelvoudige medium afkomt. Het is dan ook; 'de media zijn machtig', iets wat veel fout wordt geschreven/gezegd. Ja, Nederlands kan best lastig zijn! (^0^).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100