Wat is de functie van het woordje 'niet' in de onderstaande zin?

Zin: "Dit doet me beseffen hoeveel vreemde vragen er wel niet op deze site in omloop zijn"

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zowel 'wel' als 'niet' zijn in deze zin tussenwerpsels. Als je "Dit doet me beseffen hoeveel vreemde vragen er op deze site in omloop zijn" schrijft geef je precies dezelfde informatie. De functie van 'wel niet' is om te versterken dat je daar verbaasd over bent.

Je kunt het zien als wiskunde: wel is een plus en niet is een min. Je kunt ze dus tegen elkaar wegstrepen en dan houd je gewoon een goede zin over: dit doet me beseffen hoeveel vreemde vragen er op deze site in omloop zijn. ;)

Ik zou het taalkundig ontleden als 'bijwoord van verbazing' of i.d.

Dit / doet / me / beseffen / hoeveel vreemde vragen er wel niet op deze site in omloop zijn Dit = onderwerp doet = persoonsvorm en deel van het werkwoordelijk gezegde me = meewerkend voorwerp beseffen = deel van het werkwoordelijk gezegde hoeveel vreemde vragen er wel niet op deze site in omloop zijn = lijdend voorwerpszin Maar, taalkundig gezien is ''niet'' een bijwoordelijk bepaling . Toegevoegd na 4 minuten: Bij het redekundig ontleden* is "niet" een bijwoordelijke bepaling. Bij taalkundig ontleden is "niet" een bijwoord.

Ik zou zeggen dat het verbazing uitdrukt. Een ander voorbeeld: "Wat ze niet allemaal doen om populair te zijn". De zin met "niet" eruit heeft in principe dezelfde betekenis, maar het woord "niet" drukt verbazing uit. Vergelijk ook: "Wat ze niet allemaal over me zeggen...."

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100