Wat is het verschil in betekenis tusssen "überhaupt" en "sowieso"?

Een paar jaar geleden had ik hier dagenlang debat over met een vriendin, maar onze conclusie was dat er in het Nederlands geen verschil tussen de twee is. Zie ook wat http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/822 erover zegt. Toch blijft er een onderbuikgevoel dat er een verschil is. Maar als ik dan naar voorbeelden ga zoeken, vind ik ze niet. Weet iemand of er in het Duits een verschil is? Of worden ze daar ook 'vaag' gebruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Leuke vraag! Voor mijn gevoel is er zeker gebruiksverschil tussen de twee woorden. Überhaupt gebruik ik om te benadrukken dat het niet anders kan, het is de enige manier. Sowieso is om aan te geven dat het erbij inbegrepen is; het kan ook op andere manieren, maar dit hoort er in elk geval bij. Sowieso is meestal wel te vervangen door een Nederlands woord, maar überhaupt heeft geen goed equivalent.

In mijn beleving worden die woorden meestal gebruikt in de vorm van... Een glas die van 10 meter naar beneden valt is zowiezo kapot.. Ik vraag me af of je van 10m afstand uberhaupt kan horen dat er een muis voorbij loopt.. Hahah sorry voor de voorbeelden maar kon ff niks anders bedenken!..

Ik ben het wel met de vorige antwoorden eens, maar ik wil er toch nog iets aan toevoegen. In 'überhaupt' zit ook een element van: alle andere overwegingen doen niet ter zake, want het is 'überhaupt' zo...Het woord zelf geeft dat ook al aan. Het woord 'sowieso' heeft dat veel minder. Ik denk dat een Duitser beter met het verschil overweg kan dan wij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100