Waarom is het "15 meter"en niet "15 meters" zoals in het Engels?

Weet jij het antwoord?

/2500

omdat het nederlands is .. en niet in het engels...

dat heeft te maken met een bepaalde uitzondering in de nederlandse taal.... (zoals altijd)

In het Nederlands geven we altijd aan dat het meervoud is. Wij zeggen weer , er spelen 22 man voetbal. Dat is gewoon een geval apart.

In de internationale afspraken over standaardisering van eenheden is dat zo afgesproken. De eenheid is 'meter' of 'graad' ongeacht of het er één of twee of duizend zijn.

Da's gewoon een uitzondering in de Nederlandse taal. Net zoals 'Ik ben twintig jaar oud' i.p.v. 'Ik ben twintig jaren oud'. Overigens hebben ze zulke uitzonderingen in het Engels ook wel. 'Sports' is zowel enkelvoud als meervoud.

Bepaalde aanduidingen voor maat, gewicht en tijd, zoals meter, kilo, liter, kwartier, uur en jaar blijven in de Nederlandse taal ook na getallen groter dan één in het enkelvoud staan. Het is wel apart dat het voor minuten en seconden niet geldt. Ligt de nadruk op de eenheid of de tijdsduur, dan wordt wél het meervoud gebruikt. Bijv: Twaalf lange jaren waren verlopen. Hij heeft twee angstige uren moeten doorstaan. Niet alleen het Engels, ook het Spaans en Frans zetten de maten, gewichten, uren en jaren in het meervoud als het aantal meer dan een is.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/434/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100