Is het 'de beste' of 'het beste?'

In veel gevallen doe ik het automatisch goed.
In deze zin weet ik het alleen niet zeker:
Wie is de/het beste van het land?

Weet jij het antwoord?

/2500

In deze zin "(Wie is) de beste (van het land?)".

Dat hangt af van het woord wat na beste komt. De beste leerling .....De leerling Het beste kind.......Het kind De beste olifant......De olifant Het beste paard......Het paard. De of het 'hoort' niet bij beste, maar bij het zelfstandignaamwoord wat er achter komt Toegevoegd na 1 minuut: Omdat het zelfstandignaamwoord ontbreekt in jouw zijn mag het zowel de als het zijn.

'wie is de beste?' is correct! Wie 'het beste' is moet je nog maar afwachten....

Tja.. Kan allebij. In "de beste" is "beste" een persoon, oftewel een zelfstandig naamwoord. In "het beste" is dat een bijvoeglijk naamwoord. Met hetzelfde resultaat. Dus kan allebij. Toegevoegd na 11 minuten: Sorry... allebij = allebei

In sommige gevallen is het altijd 'het beste'. -Je kunt het beste wat eerder komen -zijn tweede roman vind ik het beste -Het beste! (als afscheidsgroet) In jouw zin zou ik voor 'de' kiezen.

Bronnen:
taaladvies

Wat een leuke vraag, ik acht de kans groot dat wanneer je een taalexpert deze vraag laat beantwoorden, diegene goed aan het denken wordt gezet en, in zijn/haar spontaniteit, een paar flinke steken kan laten vallen. Nelly heeft een punt, toch gaat het er niet om wat er na komt maar waar je naar verwijst. Spreek je over 'beste' in het algemeen, dan geldt m.i. het volgende: 1a. Wanneer je voor 'de beste' kiest, refereer je naar een entiteit, bv. een politicus. 1b. Het lidwoord van de entiteit heeft geen relatie met het lidwoord van het woord 'beste' zoals in '2b' uitgelegd wordt. 2a. Kies je voor 'het beste' dan spreek je over een activiteit, bv. het beste in debatteren. 2b. Wanneer je zegt dat 2a. ook een omissie van een entiteit (bv. kind) kan bevatten dan beschouw je de zin, taaltechnisch gezien, als ellipsis. Er mist dan namelijk een lijdend voorwerp. Wanneer je verwijst naar een kind kies je daarom, ondanks dat dit een onzijdig lidwoord vereist, toch voor 'de beste' in jouw exacte zin (aannemende dat deze af is, zie 2b). Wederom, omdat je in het algemeen spreekt, 'de beste' als onderwerp. 'Het' kind: Van alle kinderen, wie is de beste van het land? Qua taal, wie is het beste van het land? - Deze zin is niet af, er mist een entiteit. Het beste kind? Qua taal, wie is de beste van het land? - Deze zin is af, er mist geen entiteit. Ik dacht dat deze vraag een vrij simpel antwoord vereiste, maar er bleken steeds meer vraagtekens te ontstaan. Ik hoop dat ik zó enigzins de de omvang van het juiste antwoord heb weten te omvatten. Toegevoegd na 5 minuten: Verduidelijking: Qua taal, wie is het beste van het land? - Deze zin is niet af, er mist een entiteit. Het beste wat? Kind? Paard?

Bronnen:
Enthousiastme

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100