Is deze zin correct? 'Dat leerlingen zo vaak tegen leraren in gaan ergert me mateloos'?

Het gaat me niet om in gaan, maar om ergert.

Ik dacht altijd: 'je ergert je ergens AAN' of 'iets irriteert je'.

Dit is overigens een veel gemaakte fout.
Ik vond deze echter in mijn Nederlands boek. (3 gym)

Ik ben een discussie begonnen met mijn docent, maar die beweert dat het gewoon goed is..

Help me uit de brand :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De werkwoorden zijn: ergeren zich ergeren aan De zin is derhalve correct.

Als je zegt: Je ergert je ergens aan, bedoel jij waarschijnlijk aanergeren, maar dat samengestelde werkwoord bestaat niet. Alleen ergeren, dus is de zin "'Dat leerlingen zo vaak tegen leraren in gaan ergert me mateloos'?"" goed.

De zin is correct Quote: Ergeren kan een wederkerend werkwoord zijn, maar hoeft het niet altijd te zijn. Irriteer je dus nooit meer aan iets. Dat is ook beter voor je maag. Toegevoegd na 1 uur: En nu van de taalunie: Zijn slordigheid irriteert me en Zijn slordigheid ergert me zijn beide goed; in beide zinnen is me het lijdend voorwerp. -Dit advies is bindend, u kunt niet in beroep gaan tegen deze uitspraak.-

Bronnen:
http://nltaal.blog.nl/z-taalweetjes/2006/0...
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/431/

Ik dacht altijd: 'je ergert je ergens AAN' Dat klopt ook. En in dit geval is dat "AAN": leerlingen zo vaak tegen leraren in gaan. Daar erger jij je aan. En dat irriteert jou.

De zin kan prima, wel zou ik in plaats van me mij zetten.

ik zou denken irriteert, want me is geen onderwerp maar lijdend voorwerp

De zin is correct, maar er is één klein puntje: tussen gaan en ergert moet een komma staan. Het zijn beide persoonsvormen en als die achter elkaar staan, moet er een komma tussen.

Volgens mij is die zin inderdaad gewoon goed geformuleerd. Dus erger je niet mateloos en ga lekker Genieten van de leuke dingen des levens ;-)

Zoals de zin daar staat is hij correct. In de manier waarop de zin geschreven staat zou ik niet weten waar ik het woordje 'aan' moet plaatsen. Je kan wel zeggen; "dat leerlingen zo vaak tegen leraren ingaan, daar erger ik me mateloos aan, of; daaraan erger ik me mateloos. Maar het ergert me of het irriteert me in het algemeen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100