Waar komt de spelfout 'heefd' vandaan?

Bij contaminaties of het overwaaien van het Duits (groter als ipv dan), kan ik de oorsprong nog begrijpen, maar dt fouten komen vooral voor omdat beide vormen van het woord kunnen voorkomen. Gebeurd/gebeurt, word/wordt. Je hersenen zien deze woorden en slaan ze op, waarna ze automatisch opnieuw (mogelijk foutief) worden gebruikt. Maar dit verklaard niet waarom heefd ook steeds vaker voorkomt.

Toegevoegd na 28 minuten:
Ik doel vooral op de 'oorsprong' van de fout, en niet waarom hij herhalend voorkomt. Is het misschien een vorm van hypercorrectie?

Weet jij het antwoord?

/2500

De spelling is al heel vaak veranderd. Maar ook mailtjes of in charsessies wordt het vaak niet zo nauw genomen, en kan het een gewenning worden. Bij een sollicitatuebrief bijv. kunnen ze je er zelfs op afwijzen.

luiheid en desinteresse. Waarom zou ik me er druk om maken, men begrijpt toch wel wat ik bedoel

Daar is zelfs een woord voor: hypercorrectie. In dat geval ben je, als je een zin schrijft, zó bang dat je het fout doet, dat je goede spelling gaat verbeteren in foute spelling. Veel gemaakte fouten hebben te maken met -d- t- en -dt-. Je kunt overal op het internet zien en lezen, dat vooral bij voltooid deelwoord fouten worden gemaakt. Gespeelt, gedeelt, geschoolt, gesnoeit. Als iemand te horen krijgt dat gespeelt fout is, en hij wil die fout niet meer maken, komt het voor dat het (min of meer onbewust) ook geharkd, gewerkd en gekookd wordt. En dan is het nog maar een klein stapje naar hij werkd, hij besteld en hij heefd. En dan komt natuurlijk de 2e stap. Hoe vaker je het ziet staan op internet, of in reclamefolders, hoe groter de kans, dat anderen dat weer overnemen. Vooral bij gebeurd en gebeurt is het voor veel mensen lastig omdat het op 2 manieren kan. Het gebeurt en het is gebeurd. Als je het gebeurt altijd goed schrijft, en het is gebeurd soms fout als gebeurt, dan is er een kans dat je voortaan ook het gebeurd gaat schrijven omdat je door de bomen het bos niet meer zied ;-)

Wellicht is het ook een bepaalde lichte vorm van dyslexie? Ik heb er namelijk zelf ook veel moeite mee. Dit is niet door onwetendheid of dommigheid, maar ik zie het gewoon niet. Ik heb een bovengemiddeld IQ en een aardig ruim vocabulaire. Ook kan ik goed met vreemde talen overweg. Echter.. De voorbeelden die hier staan zijn inderdaad de woorden waar het bij mij altijd misgaat. gebeurd/gebeurt, word/wordt, besteld/bestelt, gelooft/geloofd.. Ik zie het al schrijvend/lezend niet. De regels van 't kofschip begrijp ik wel. Als ik elk woord dat ik schrijf naloop is de kans groot dat het wel goed komt. Maar op die manier alles afwegen, herlezen, 't kofschip toepassen en corrigeren is enorm tijdrovend. Hierin zit dus wellicht een stukje luiheid. Bovendien maak ik niet heel grove fouten zoals in de vraag het woord heefd. Ik kan me voorstellen dat mensen zich ergeren aan taalfouten, het is een soort verloedering. Maar soms moet je ook relativerend kijken naar de importantie van correcte spelling. Taal veranderd constant en regeltjes zijn maar regeltjes verzonnen door mensen die vinden dat het op die manier moet.

Er worden veel d-, t- en dt-fouten gemaakt. Ook op GV. Maar het woord "heefd" heb ik nog nooit gezien. Misschien is het een grap. Anders is het inderdaad hypercorrectie, mogelijk omdat "beleefd" en dergelijke woorden ook met een d worden geschreven.

Je kan er lang of kort over zijn. Het heeft (!) mijns inziens te maken met het eeuwige geworstel van de gemiddelde Nederlandse schrijver, tussen d, t en dt. Bij 'heeft' kan het bijna niet mis zou je zeggen maar omdat er zo veel gehannest (die is alweer een stuk lastiger) wordt met die spelling, ligt de fout op de loer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100