Wat betekent dit teken?

Het is een soort "U", maar iets smaller en in plaats van het uitstekende krulletje onderaan zit er een langere krul aan die door de "U" zelf heen loopt. Ik heb het geprobeerd na te tekenen, maar weet niet of het duidelijk te zien is. Het komt uit een stadsrekenboek uit de 16e eeuw, dus het heeft waarschijnlijk met geld te maken. Ik zou graag willen weten wat het precies betekent.

Toegevoegd na 12 minuten:
Toch gelukt met de foto, staat na de 2

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb de vraag en het plaatje voorgelegd aan een kennis van me, die historicus is. Hij zegt dat het gaat om de 'pond'. Het typografisch symbool staat voor een gestileerde letter L of Lb (van 't Latijnse "libra").

Het zou "ultima computatio" kunnen betekenen. De definitieve rekening. Toegevoegd na 2 uur: Na 1500 was er nog steeds een grote variëteit aan wettige betaalmiddelen. Een kleine greep uit de stadsrekeningen: daalder, pond, schilling, braspenning, gosseler en plak. De waarde varieerde van ongeveer 0,06 stuivers in een plak tot 30 stuivers in een daalder. In de rekeningen was de rekenmunt was niet langer een pond, maar een gulden of stadgulden. Naast de rekengulden kwamen er nog veel meer andere geslagen guldens voor; bijvoorbeeld: de Carolus guldens, Hoorns guldens en Philips guldens, allemaal met hun eigen afwijkende waarde. De munten worden met afkortingen weergegeven. Soms kan het herkennen van de verschillende muntsoorten dan lastig zijn. De pond wordt bijvoorbeeld regelmatig afgekort door lb. In eerste instantie lijkt dit onlogisch, tot men zich bedenkt dat libra het latijnse woord voor pond is. De s kan afhankelijk van de tijd, verschillende betekenissen hebben. Rond 1400 is het vaak een schild, in de loop van de vijftiende eeuw meestal een schelling. De stuiver wordt herkenbaar afgekort met st, evenals de gulden: gl. Bij deze laatste ligt er echter een adder onder het gras: er waren vaak meerdere soorten guldens in omloop, zo is een car gl een carolus gulden, terwijl een rijns gl en een stat gl een heel andere waarde hadden. Dan zijn er nog de pl of pla voor placken, en de dls voor daalders.

Bronnen:
http://books.google.nl/books?id=itIyk39Sh5...
http://www.regionaalarchiefzutphen.nl/info...

Als het een munteenheid betreft, denk ik dat de "u" verwijst naar Utrechtse Munt.

Bronnen:
http://www.knm.nl/Over-KNM-2/nl/page/205/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100