Bestaat er een verschil tussen 'mogen' en 'moeten'?

Bestaat er een verschil tussen mogen en moeten? b.v 'dit hadden ze nooit mogen doen' of ' dit hadden ze nooit moeten doen'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mogen geeft aan dat iets is toegestaan, maar niet verplicht is. Moeten betekent dat iets wel verplicht is. Maar in jouw voorbeeldzinnen ligt het wat lastig. Dit is mogen en moeten met een ontkenning. Dit hadden ze nooit mogen doen: Dit was verboden, maar ze hebben het wel gedaan en de gevolgen van hun handelen kunnen ernstig zijn. Dit hadden ze nooit moeten doen: Het was niet verboden, maar wel dom wat ze gedaan hebben. De gevolgen kunnen heel vervelend zijn.

Mogen, is als ik mag.Dit mochten ze doen. Moeten is, dat je iets moet, dat moesten ze doen. Jouw zin. Het heeft twee betekenissen. De 1e zegt dat ze het wel mochten een soort van. De 2e zegt dat ze het ze het gedwongen deden. Ja er bestaat verschil. gr mathilde

Ja mogen geeft aan dat iets niet verplicht is, ik mag dit antwoord geven. Als iets een verplichting is dan gebruik je moeten.

Iets dat mag is niet verboden. Bijvoorbeeld: het is niet verboden geruite overhemden te dragen, dus mag het. Iets dat niet mag is wel verboden. Bijvoorbeeld: je mag niet door het rode licht fietsen. Iets dat moet is verboden om achterwege te laten. Bijvoorbeeld: je mag niet vergeten belasting te betalen. Dingen die verboden zijn (die moeten of niet mogen) worden gehandhaafd door degene die die regel stelt. De overheid laat z'n verboden handhaven door de politie.

In de zin die jij aangeeft zit wel verschil. "Dit hadden ze nooit mogen doen" betekent min of meer dat je het heel raar of zelfs schandalig vindt dat het is gebeurd, maar dat je het misschien wel een beetje gedurfd vindt. Dus het mag niet, maar kan dus wel. "Dit hadden ze nooit moeten doen" betekent dat ze iets hebben gedaan dat absoluut niet door de beugel kan en wat hele vervelende consequenties kan hebben. Het kan absoluut niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100