Waarom wordt "hond" als beledigend ervaren en bijvoorbeeld "poes" niet?

Als je zegt "je bent een hond" dan is dat zeer beledigend, maar "jij bent een poes" komt absoluut niet beledigend over. Waarom is dat eigenlijk zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat de mensen vaker honden associëren met een beest die vieze gewoontes heeft. En een poes likt zichzelf, en je hebt ook de krachterm poeslief. Er is zelfs een spreekwoord in de bijbel over honden dat die terugkeert naar zijn eigen braaksel bv. Een poes zou dat niet zo gauw doen.

Je bent een poes wordt vaak volgens mij ook wel als beledigend ervaren, maar dan in de seksuele zin (Poes wordt vaak gebruikt als synoniem voor vagina).

Voor dezelfde reden als dat 'Je bent een klootzak' beledigend is en 'Je bent een mens' niet. Het heeft zo gewoon de naam opgebouwd als scheldwoord.

Ik kan hier niet echt in details treden want dan wordt mijn antwoord verwijderd maar poes wordt weer op een andere manier (mis)bruikt En ik vind dat eigenlijk ten minste denigrerend als er zo over wordt gesproken en dus ook beledigend. Van die kerels die je toeroepen: he meid hoe is je poesje? brrrrrrr Toegevoegd na 2 minuten: ik realiseer me dat "hond" eigenlijk ALLEEN naar mannen wordt gebruikt als belediging, tegen vrouwen zeg je andere dingen maar ik kan me niet voorstellen dat men ooit een vrouw voor hond uitmaak en poes, tja dat wordt dus weer alleen bij vrouwen gebruikt natuurlijk

Omdat honden vaker gebruikt worden voor trainingen, bijvoorbeeld voor de politie. Ook worden ze gebruikt als waakhonden en dan zijn ze getraind om het slachtoffer te bijten. Honden bijten ook heel graag in botten en zo, in feite zijn het dus echte bijters. Poezen zijn daarentegen meestal in andermans ogen wat liever.

Ik denk dat het heel vaak eigenlijk wel als beledigend ervaren kan worden om een "dierlijk" koosnaampje te krijgen. (koe, varken, paard, hond) Maar poes wordt onder sommige vrouwen ook wel als "koosnaampje" gebruikt. Of door mannen naar vrouwen. Ikzelf vind het ook niet per se beledigend, gewoon omdat het wel schattig klinkt. Maar je hebt dus ook meer betekenissen van poes, en ja, dat kan wel als heel vervelend ervaren worden. Toegevoegd na 2 minuten: Oh ja, en honden worden ook wel als lui, onderdanig, sloeberig of vies gezien. Hoewel ik ze heel lief vind, word ik ook niet graag hond genoemd.

het is volgens mij, dat honden vroeger als straatdieren werden gezien. ze aten menselijke resten, afval, enz. vandaar dat het woord 'hond' beledigend over kan komen :)

Een poes, oftewel kat...Meisjes worden wel eens kattig genoemd, wat ook een belediging is.

Wanneer hond en poes worden gebruikt heb ik al hierboven gelezen, dus die details wil ik verder niet op in gaan. Honden werden vroeger anders behandeld dan nu. Nu krijgen ze goed, duur voer eventueel uit blikjes ed.. Vroeger kregen ze de restjes van wat hun baasjes aten. Ook aten ze afval uit vuilnisbakken. De kat leefde al veel eerder dan de hond zoals zij nu leeft. De kat was een wat 'netter' en schoner dier, die meer voor gezelschap diende dan iets anders. Pas écht lang geleden bewaakte zij de eigendommen van haar baas(jes). Hond werd vroeger als scheldwoord gebruikt als iemand zijn eten naar binnen schrokte, slechte manieren had, er onverzorgd uitzag etc.. Bij een kat is dat veel moeilijker te zeggen. En in de loop der tijd is hond op sommige manieren tot een standaard scheldwoord gevormd, al hoewel veel mensen geneigd zijn een grovere, slechtere woordkeus te handhaven. Voorbeelden kan ik waarschijnlijk wel achterwege laten, maar ik heb het voornamelijk over ziektes, geslachtsorganen en dingen die daarmee te maken hebben.

Nou, ik voel me anders vrij gepikeerd wanneer ik 'poes' wordt genoemd. Maar goed, ik vat het dan ook seksueel op en ben niet zo gediend van seksuele woordspelingen van iemand anders dan mijn partner. Ik vind 'poes' op dezelfde manier beledigend als 'vrouwtje'. Neerbuigend gewoon. Maar goed, ligt er wel aan wie het zegt :) Als mijn moeder me vrouwtje noemt, vind ik dat alleen maar schattig. En mijn partner mag me best poes noemen ;) Toegevoegd na 1 minuut: Met hond genoemd worden heb ik niet zo'n ervaring. Ik vind dat meer iets dat je tegen een man zegt. Alhoewel ik het zelf niet gebruik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100