Heeft iemand een ezelsbruggetje om klinkers en medeklinkers uit elkaar te houden?

Want ik haal ze steeds door elkaar.
Let op: Ik vraag dus niet om wat wat is, maar om een ezelsbruggetje om het te onthouden

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Medeklinker veel letters, klinker weinig Er zijn ook minder klinkers (a,e,o,i,u) dan medeklinkers, dus nu onthoud je het verschil.

Bronnen:
http://www.ezelsbruggetje.nl/nederlands/13...

even er vanuit gaande dat je weet welke in welke groep hoort, en altijd vergeet welke naam bij welke groep hoort: http://www.ezelsbrug.nl/taal/ Medeklinkers is groter dan klinkers Doen je tanden, tong of lippen mee? Dan is het een medeklinker, olé! Uitleg Als je niet goed weet wat klinkers of medeklinkers zijn: Medeklinkers is een langer woord dan klinkers, dus er zijn er meer van. Dat wil zeggen er is slechts een kleine groep klinkers, a, e, i, o, u. De rest is medeklinker.

Bij de medeklinkers klinkt er altijd iets mee. Als jij de letter b zegt, dan spreek je daarbij ook een e uit. Als jij de letter k zegt, dan spreek je daarbij ook een a uit. Dit geldt voor alle medeklinkers, maar de y is een apart geval...

Ken je klinkers, en dan bedoel ik niet de letters, maar de straatstenen? Als zo'n klinker losligt, kun je erover vallen. Van schrik en pijn roep je dan: "Oei! Au!". En dat zijn precies alle klinkers.

ui oae ooievaar uit ... Hier zitten alle klinkers in!

Klinkers is een kort woord, dus het korte rijtje van a, e, i, o, u. Medeklinkers is een lang woord dus een lange rij met de rest van de letters van het alfabet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100