Wat betekent de uitdrukking? Die gast spoort echt niet bv

of die gasten sporen/spooren zeker niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat iemand niet spoort dus een beetje vreemd is

Dat betekend dat iemand ze niet allemaal op rijtje heeft of te wel een zeer stomme actie uitvoert.

Dat iemand ont-spoort, dus zijn gedrag niet in de hand heeft.

Sporen betekent: overeenstemmen (met iets). Met 'niet sporen' wordt bedoeld dat het verkeerd loopt; dat de persoon is kwestie niet helemaal goed snik is. Je zou ook kunnen zeggen dat de gast ontspoord is, het spoort bijster is, of, van het rechte spoor is geraakt. Toegevoegd na 8 minuten: spoort bijster = spoor bijster

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/sporen

De uitdrukking komt van treinen, die op het spoor rijden, sporen dus, vandaan. Als je niet spoort, dan klopt er iets niet met je, want treinen werden als zeer nauwkeurig en precies op tijd beschouwd. Een ouderwetse uitdrukking voor ik ga met de trein reizen is ik ga sporen.

De uitdrukking is op verschillende manieren uit te leggen en zeker niet alleen negatief. Niet sporen = niet in de rails lopen = niet hetzelfde doen als wat iedereen doet. Vaak wordt dat uitgelegd als : een beetje gek. En dat wordt vaak bedoelt als je zeg: die gast spoort echt niet. = die figuur is niet helemaal in orde. Maar het kan ook zijn: afwijkend. En afwijkend van wat de algemene norm is, is niet per definitie gek of slecht. Het kan ook iets zijn waar je trots op bent en wat je dan laat zien door een t-shirt te dragen.

Als een auto goed spoort betekent dat dat hij gewoon rechtuit blijft rijden als je het stuur loslaat (afgezien van invloeden van buitenaf, zoals kuilen in de weg). Als hij niet goed spoort gaat hij afwijken naar links of rechts. Zo is het met mensen ook, als ze geen afwijkingen vertonen die bijgestuurd moeten worden sporen ze wel, en anders niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100