Wat is een moraalridder?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat we allemaal wel eens de moraalridder uithangen. Op sommige plekken waar regelgeving wordt gemaakt (politiek), wordt uitgevoerd (rechters, politie) of gecontroleerd (scheidsrechters, moderatoren ;o) wordt al heel snel het stempel van moraalridder opgeplakt. Soms hangt het samen met iemands functie om snel een mening klaar te hebben. Denk bijvoorbeeld ook aan onderwijzers en pedagogen. Of dat terecht of onterecht is hangt af van de intentie. Voor een moraalridder is meer nodig dan iemand die zich betweterig opstelt. Een moraalridder staat m.i. ook niet open voor iemand anders zijn mening en verlangt ook van iemand anders dat hij/zij zich aanpast. Het is soms goed om ook jezelf te herkennen als moraalridder. Bert van Dijk heeft er een leuk boekje over geschreven. Zijn visie is dat moraalridders niet bestreden moeten worden, maar getemd.

Bronnen:
http://www.loopbaan.nl/site/Boeken/Onze%20...

Moraalridders, je kent ze wel. "U kent ze wel, mensen die u er steeds op wijzen hoe het moet of hoort. Hoe de regeltjes zijn en waar U zich maar beter aan kunt houden. Want anders...klinkt het ongezegd door in hun waarschuwing." Dus; scheidsrechters die denken dat ze de spelregels beter weten dan de spelers, BOA's die zeggen dat je 2km te hard rijdt, etc.

Dat is iemand die erop BLIJFT wijzen dat iets niet mag, terwijl iedereen het doet. "Muziek downloaden mag niet", bijvoorbeeld. Of "je mag niet door rood fietsen". Iedereen weet het, maar de moraalridder geeft niet op. Hij blijft je erop wijzen.

Hersenloze mensen, die ons regeltjes van vroeger blijven voorhouden, zonder dat voor die regeltjes recente justificaties zijn.

Dat is iemand die voor andere strengere moraal-wetten hanteert dan voor hemzelf, dat is een moraalridder... Voor mij is het een energieslurper...

Balkenende vind ik daar een voorbeeld van met het vingertje zwaaien wat goed en fout is .

Een moraalridder is iemand, die meestal zonder veel aanhang, vurig strijdt om een idealistisch doel te bereiken. Voorbeelden hiervan zijn milieuactivisten, kleine idealistische politiek partijen, dierenleedactivisten, etc.

Bronnen:
van Dale - Groot woordenboek der Nederlandse taal

Een plat woord voor een moraalridder is: regeln****r. Iemand die anderen, tot vervelens toe, strikt op het navolgen van de regels wijst en blijft wijzen. Mensen die 'moeten' en 'gij zult niet' als eerste woorden in hun vocabulaire hebben zitten...

Een betweter, die zijn eigen moraliteitsnormen te vuur en te zwaard op wil leggen aan anderen.

Dat zijn mensen,die altijd willen moraliseren en aangezien ze geen paarden meer hebben,proberen ze op de vreemdste plaatsen hun gelijk te behale,coute que coute. Het schijnt dat ze zich ook op bepaalde sites bevinden,maar daar worden ze anders genoemd.

Een moraalridder is een negatieve benaming voor iemand die mensen er - incidenteel of systematisch - op wijst, dat hun gedrag op een bepaald vlak geen schoonheidsprijs verdient. De term moraalridder wordt in de regel gebezigd door degene die dondersgoed weet dat wat hij doet eigenlijk niet mag of kan omdat het in de regel gaat om gedrag dat schadelijk is voor anderen of voor iedereen (te hard rijden, diefstal, vervuiling, verspilling, vreemdgaan, noem maar op) in een poging de bal bij de ander te leggen en zijn eigen (wan)gedrag goed te praten. De moraalridder echter heeft in de regel goede bedoelingen, en stelt de (hoge?) standaards ook voor zichzelf. Van een heel andere orde maar wel enigszins verwant is de waardenfascist ; dat is iemand die tot in het extreme wil bepalen hoe een ander zijn of haar leven moet inrichten teneinde ZICHZELF geen schade te berokkenen, ook wanneer de omgeving daar totaal geen last van heeft. In die categorie vind je mensen die het helemaal niet erg zouden vinden als de overheid 24/7 voor ons zou bepalen hoe we ons leven zouden inrichten, wat we wel en niet mogen eten, hoeveel we moeten bewegen, dat we niet mogen drinken of roken, hoe we ons geld uit moeten geven etcetera. Het verschil is dat de moraalridder uitgaat van bestaande (maar wat afbrokkelende) normen en waarden, voornamelijk die leefregels die de wereld of samenleving voor iedereen leefbaarder maken, en vecht tegen egoïsme, waar de waardenfascist een soort utopisch wereldbeeld voor ogen heeft die uiteindelijk in de praktijk voor iedereen onleefbaar is, omdat ze vecht tegen 'nutteloos' plezier en genot in het algemeen, en sancties wil opleggen voor 'ongewenst' gedrag. Een beetje meer moraalridders kunnen we in onze huidige samenleving dunkt me prima gebruiken ; waardenfascisten echter, kunnen we missen als kiespijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100