Wat is een Holländerfahrrad?

Ik was in Duitsland. Daar vroeg men mij of ik ook op een "Holländerfahrrad" fietste. Een Holländerfahrrad is kennelijk een typisch Nederlands soort fiets, van een type dat men in Duitsland niet ziet.

Maar wat er nu zo typerend is aan een Holländerfahrrad kon niemand mij uitleggen. Ik heb dus geen idee wat ze bedoelden.

's Avonds op TV was er een uitzending met Hape Kerkeling, een Duitse komiek
( http://de.wikipedia.org/wiki/Hape_Kerkeling ). In één van zijn filmpjes deed hij of hij een Nederlander was die door een Duitse stad fietste en hield hij mensen voor de gek. Mijn Duitse gastheren riepen meteen: "Ei, guckma Cryo, der Kerkeling fährt sogar auf 'nem Holländerfahrrad!"

Maar ik zag slechts een heel gewone fiets.

Lang verhaal - mijn vraag is dus:

Wat verstaat een Duitser onder een Holländerfahrrad?

Weet jij het antwoord?

/2500

alles wat geen mountainbike of een wielrenfiets is. ik had een duitse uitwisselingsstudent en die legde met dat uit. in duitsland zijn de gewone fietsen een luxeobject en hebben mensen eigenlijk alleen maar mountainbikes

Eeen oma of opoe-fiets, met een hoge zit en zonder versnellingen Zie: Das Holland-Fahrrad, kurz Hollandrad, ist in in seiner Erscheinung unverwechselbar und zeichnet sich durch eine aufrechte Sitzpostion und hohen Fahrkomfort aus. Verschiedene Fahrradhersteller bieten in ihrem Sortiment dann auch klassische Hollandräder an, die sich besonders in flacheren Regionen großer Beliebtheit erfreuen. Neben normalen Damen- und Herrenrahmen gibt es beim Hollandfahrrad auch Sondermodelle mit abweichenden Rahmengeometrien (z.B. Kreuzrahmen) oder extra-stabile Ausführungen als Transportfahrrad. Dieser Hollandrad-Ratgeber informiert kompakt und übersichtlich über die Vielzahl der angebotenen Modelle und Ausführungen von Hollandfahrrädern, von traditionell und handgearbeitet bis hin zu technisch ausgefeilten Neu-Interprepationen dieses zeitlosen Radtyps.

Bronnen:
http://www.hollandfahrrad.net/

Volgens mij gaat het vooral om het stuur. Dat is bij een Hollander fahrrad niet recht. Daardoor zit je minder rechtop. Bij een Duitse fiets is die kaarsrecht, zoals bij mountainbike.

Een Holländerfahrrad of Hollandrad is wat wij eigenlijk een gewone stadsfiets / damens- of herenfiets noemen. Dat is een fiets die niet wordt gebruikt voor sport , werk (post!) of recreatie, maar als dagelijks vervoermiddel, boodschappenfiets of moederfiets. En je ziet ze wel degelijk in Duitsland, maar voornamelijk in die gebieden waar een stadsfiets een prettig vervoermiddel is - en zeker de gebieden aan de grens. Hier vlak aan de grens heeft overigens bijna iedereen een fiets, en ook bijna allemaal 'Holländerräder", dus hier hoor je de term niet zo veel. Maar in stukken Duitsland waar fietsen wat minder voor de hand ligt (heuvelachtig, slechte of geen fietsvoorzieiningen) kom je de term beduidend vaker tegen. Overigens verdwijnt in het Duits de term 'Fahrrad' langzaam maar zeker, om - zeker in de noordelijke deelstaten - steeds meer vervangen te worden door het woord 'Fiets' en het werkwoord 'Fietsen'. Een 'Nederlandisme' in de Duitse taal !

Bronnen:
Even aan mijn buurvrouw gevraagd ;-)

Een Holländerfahhrad is een inderdaad een doodnormale fiets (voor een Nederlander dan ;-)) met een normaal (smal) stuur, rechte zithouding, evt. 3 naafversnellingen en 28" 1 5/8x 1 3/8 banden a la model Batavus, Gazelle, Union, etc. De Duitse (oudere) fietsen zien er wat 'blikkerig' uit en hebben smallere/dunnere banden. De nieuwe modellen houden het eerder tussen een citybike en touringbike met veelal derailleur versnelling. Zeker voor de steden zijn de NL-fietsen prima te gebruiken. Buiten de stad merkt men toch snel de beperkingen van de paar versnellingen en enkel de blokjes-remmen. Vandaar dat de Duitse Hollandräder itt de 'echte' Hollandräder ook een terugtraprem hebben. (Overigens heeft Hape Kerkeling 20 jaar geleden een 'beroemd-in-Duitsland' Beatrix imitatie gedaan... http://www.youtube.com/watch?v=9oAAmJw5N_c)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100