Wat is het meervoud van ijs?

De enige meervoudvorm die ik ken is ijsjes en dan verklein je het toch? Ik begon te twijfelen toen ik op TV een weetjes programma zag waar ze vertelden dat ijs een mvvorm heeft(geen ijsjes dus)

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, Ijsjes is puur een verkleinwoord en dus geen meervoud. Ijs kent geen meervoud, je moet dus altijd 2 ijsjes zeggen en niet 2 ijzen. Je verkleint het maar je krijgt wel meer.

Volgens mij geeft ijs inderdaad geen meervoud. Ook volgens deze online enceclopedie niet. Let op punt 3: http://www.encyclo.nl/begrip/IJs

Waarschijnlijk Ijsco's

1 ijsje 2 ijsjes dat klinkt toch goed? Je gaat toch een ijsje halen bij de ijsboer? En in de winkel haal je een bak ijs. Of twee bakken ijs.

dat is er niet. Ijs is een groepsnaam net als fruit, dat heeft ook geen meervoud. Ijsje heeft dan weer wel een meervoud want daar wordt een hoorntje of wafel of wat dan ook mee bedoeld.

Het woord ijs is enkel en meervoud tegelijk

Nee, ijs op zich heeft inderdaad geen meervoudsvorm. Wat eventueel wel zou kunnen: ijssoorten, ijsco's, ijscoupes, ijslollies. Anders krijg je Kloontje het reuzenkind-Nederlands: "en ik lust wel twintig ijzen... en ik eet ze door elkaar!"

1 bak ijs, 2 bakken ijs 1 bolletje ijs, 2 bolletjes ijs 1 ijspegel, 2 ijspegels etc.

Je moet idd niet naar ijs kijken maar naar de beschrijiving ervan dus 2 bakken ijs. Net zoals met het woord water, twee glazen water bijv.

IJs heeft geen meervoud, net zoals water, en tijd (tijden is meer van verleden tijd enzo, goeie oude tijden. Maar tijd van "Hoelaat is het? Het is tijd" heeft niet echt een meervoud. Net zoals in het Engels heeft "time" geen meervoud, wat de reden is dat er "any" voor gebruikt wordt)

1 ijs 2 ijzen

Ijs is eigenlijk een fysische staat, net als verbrand. En je hebt ook geen meervoud van verbrand, want verbranden is weer een werkwoord. Een ijsje is een ander iets, en ijsjes is daarfan het meervoud, niet van ijs. Ijs heeft dus inderdaad geen meervoud

Toch heb ik weleens gezegd, bij zo n heerlijke delicatessenijszaak: oeioei, hier hebben ze heerlijke ijzen! Maar Nederlands is dat niet.

IJs is een aanduiding van massa, van alle bevroren water, net als lucht, modder, hout. Een ijsje is iets anders, een eetbaar product met bevroren water als belangrijkste grondstof, net als een plank een voorwerp gemaakt van hout is.

Ijs heeft geen meervoud, net zoals bloem. Je kan niet zeggen; ik ga twee bloemen in het deeg smijten.

ijsjes? . ' Toegevoegd na 32 seconden: zullen we wat ijsjes gaan halen bij de ijscoman?

IJs is de vaste vorm van water en heeft geen mv. Ijsje is iets wat je kunt eten en heeft dus wel een mv.

Ijs is geen werkwoord, evenals hout dat is. Je kan wel zeggen, een houten tafel, maar je kan nooit zeggen, dat is een ijzen tafel. Wat je wél zegt, die tafel is van ijs. Ijs is dan een bijvoeglijk naamwoord, omdat de tafel van ijs is. Toegevoegd na 2 minuten: http://www.onzetaal.nl/advies/bijvoeglijk.php Maar het kan ook een bepaling van gesteldheid zijn. Die tafel is van ijs. Volgens haar is die tafel van ijs gemaakt. http://www.onzetaal.nl/advies/gesteldheid.php

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100