Is het: Ik ben daar geweest, of is het: Ik was daar geweest.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"ik was daar geweest" kan. Dat is de voltooid verleden tijd. Die kun je gebruiken als: "ik was al bij de winkel geweest toen ik bedacht dat ik melk nodig had." (De handeling, bij de winkel zijn, is al voltooid vóór iets dat al in het verleden gebeurde, namelijk bedenken dat je melk nodig had.) "Ik ben daar geweest" is de voltooid tegenwoordige tijd en die bedoel jij. De voltooid tegenwoordige tijd gebruik je als de handeling, daar zijn, is voltooid vóór het moment dat je het uitspreekt. Overigens: in een antwoord hierboven werd nog als voorbeeld gegeven "ik was daar geweest, ware het niet dat..." maar dat klopt niet. Dan gebruiken we namelijk de voltooid verleden toekomende tijd, in dit geval dus: "ik zou daar geweest zijn, ware het niet dat..." Deze vorm wordt desalniettemin steeds meer gebruikt. Ik zeg zelf nog wel eens "het had mooi geweest als..." en daarna schaam ik me diep... :)

Ben geweest. Geweest is al verleden en 2 x verleden tijd (was) is niet goed.

'Ik ben daar geweest'. Voltooid tegenwoordige tijd. 'Ik was daar geweest'. Voltooid verleden tijd. Beide kan. Ligt eraan in welke context je het gebruikt.

Het kan beide, hangt af van de context. Meestal is het "ben geweest", maar "was geweest" kan ook goed zijn.

Ik ben daar geweest is het beste, ben is namelijk nogwel in tt, dus hiermee zeg je dat het nu zo is dat e daar bent geweest, dat je daar bent geweest geldt nog steeds!

Ik was daar geweest, ware het niet dat ik verhinderd werd. Ik ben daar geweest, en heb gezien dat het daar prachtig was. Het kan dus allebei maar betekend iets anders. Toegevoegd na 1 minuut: betekent

Kan beide Ligt aan het zinsverband

Je kunt het eigenlijk beide gebruiken. Als je zegt: 'Ik ben daar geweest', dan is het voltooid tegenwoordige tijd. Als je zegt: 'Ik was daar geweest', dan is dat voltooid verleden tijd. Je kunt het dus beide gebruiken, maar het meest wordt 'Ik ben daar geweest', gebruikt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100