Heb je in het nederlands ook onzijdige woorden?

Je kan namelijk de gum zeggen maar het gum kan ook. En er zijn meer van dit soort woorden waar je 'de' en 'het' allebei kan gebruiken.

Toegevoegd na 44 minuten:
Ik bedoel met onzijdige woorden woorden waar je beide lidwoorden voor kan zetten (de,het).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het idee en de idee is allebei goed.

Als je 'het' gebruikt heet het woord onzijdig (om de verwarring uit de wereld te helpen). Idee: je hoort vaak zowel de als het idee. Toegevoegd na 2 minuten: Want kan ook het want op een zeilschip en de want tegen de koude handen.

De aanrecht, het aanrecht

Voor onzijdig moet je gewoon het kunnen zetten. Heeft er dus niet mee te maken dat sommige woorden zowel de als het kan (wat ik hier boven zie) Het huis Het feest Het schip Het bed Allemaal onzijdig.

ja, in het nederlands zijn er ook onzijdige woorden. maar niet elk woord waar je "het "voorzet word automatisch onzijdig. HET gum,dat kan dus echt niet.het is ,DE gum,HET potlood.

Het/de oppervlakte

de/het deksel

Er zijn best wel veel woorden die zowel 'de' als 'het' als lidwoord kunnen krijgen. Soms is dat mét, en soms zónder betekenisverschil. Bijvoorbeeld: aas, affiche, bal, blik, bocht, bos, bot, cluster, deksel, doek, doolhof, duin, figuur, fret, gemaal, genie, hiaat, hof, idee, intermediair, jacht, kamp, kapitaal, klad, koppel, koraal, kwart, lek, lof, maal, matras, medicijn, mens, moer, mortier, omslag, pad, patroon, pleister, pond, portier, punt, rek, rijm, risico, rubber, scala, schap, slag, sloop, soort, spits, stempel, stift, stof, textiel, veer, want, was, weblog, wee, weer, wurm, zegel, en woorden die eindigen op -schap. Er bestaan weinig regels voor het gebruik van 'de' of 'het'. Moedertaalsprekers leren ''vanzelf' welk lidwoord het juiste is, maar voor buitenlanders die Nederlands studeren is het voor het merendeel een kwestie van uit het hoofd leren.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/advies/deofhet.php

Onzijdige woorden in het Nederlands zijn; verkleinwoorden (meisje, tientje) werkwoordstammen met voorvoegsel be-, ge- en ont-(raad) namen van landen en steden. zelfstandige naamwoorden waarvoor het lidwoord "het" geplaatst kan worden ( het schip, paard, dier enz) Voorbeeld; de hengst is mannelijk, de merrie is vrouwelijk maar het paard is onzijdig want dit kan zowel een hengst als een merrie zijn. Het feit dat men er zowel 'het' als 'de' voor zet, maakt ze niet onzijdig zoals jij bedoelt. Dat is een taalontwikkeling die ontstaat bij fout taalgebruik en die gewoon geïntegreerd raakt in het Nederlands. Oorspronkelijk was het 'het gum(metje) omdat ze altijd klein waren en nog steeds niet groot zijn. Een hele goede vind ik; Het mens dat daar loopt, terwijl de mens die daar loopt ook goed klinkt. Ik twijfel echt wat de goede uitdrukking is want je hebt de man, de vrouw ( daarvan staat vast of ze mannelijk of vrouwelijk zijn) maar het kind daarvan weet je niet of het een jongen of meisje is, dat maakt het onzijdig. Dan zou het mens dit ook moeten zijn en toch vind ik 'de mens'lekkerder klinken.

Er zijn een heleboel woorden in het Nederlands waar je zowel de als het voor kan zetten, en het leuke is dat ze dan een andere betekenis krijgen. De aas (kaart in kaartspel)/ het aas (voer om mee te lokken) de deel / het deel de bos / het bos de jacht / het jacht de bal / het bal de want / het want de spits / het spits de hof / het hof de doek / het doek de pad / het pad en zo zijn er nog wel meerdere....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100