Is er een woord voor als er in een taal (foutief) gebruik gemaakt wodt van een productgroep ipv de groepnaam wanneer men een groepnaam bedoelt.

Mijn vriendin komt uit een land waar men macaroni zegt i.p.v. pasta ze heeft het dus ook over macaroni-spaghetti als ze het over spaghetti heeft. Is daar een woord voor? Als jullie nog meer voorbeelden hebben deel ze gerust. Ik weet ook van gedeeltes in Amerika waar men coke zegt ipv soda(frisdrank). What coke do u like? Fanta please!

Toegevoegd na 1 minuut:
*wodt=wordt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is een metonymie met als subtype pars pro toto. Immers je noemt een deel van het geheel. Namelijk je zegt tomtom, maar je bedoelt navigatiesysteem.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Metonymie

Ik heb geen idee of hier een woord voor is, maar enkele andere voorbeelden weet ik wel: Luxaflex ipv jalouzieen Spachtelputz tegen stucwerk Spa rood tegen bubbelwater Karcher tegen de hogedrukreiniger Chocomel tegen chocolademelk onderstaande link gaat hier ook over, maar dan specifiek over de merknamen als productaanduiding.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/nieuws/merknamen.php

Pars pro toto is iets in deze richting; je hebt het over een deel, terwijl je het geheel bedoelt. Toch is jouw voorbeeld wat specifieker, ik denk niet dat daar nog een speciale term voor is.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pars_pro_toto

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100