De naam van software is dit vrouwelijk, mannelijk of onzijdig?

Denk aan Word, Excel, Gmail etc.

Dus niet de naam van het bedrijf maar de naam van een product (software)

Gelieve met een referentie

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is wel een zelfstandig naamwoord. Ook namen van mensen zijn zelfstandige naamwoorden. Nou is bij mensen over het algemeen het geslacht duidelijk, maar bij computerprogramma's heb ik geen idee. Ik zou zelf, op mijn gevoel afgaand, denk ik meestal van onzijdig uitgaan. Maar bijvoorbeeld bij gmail zeg je denk ik weer "de", omdat het ook de email is. Volgens onderstaande link is het mannelijk. Toegevoegd na 25 minuten: link toegevoegd op verzoek Toegevoegd na 4 dagen: Ik heb het voorgelegd aan de taaladviesdienst van Onze Taal. Hier is hun antwoord: Softwarenamen als Word, Excel en Gmail zijn inderdaad zelfstandige naamwoorden, en ze zijn onzijdig. Er wordt naar verwezen met het lidwoord 'het' (en bijvoorbeeld 'dat' en het bezittelijk voornaamwoord 'zijn'): - het veelgebruikte Word - dat handige Excel - Gmail, dat steeds populairder wordt - Word en zijn vele mogelijkheden Ook andersoortige eigennamen die gewoonlijk zonder lidwoord voorkomen, zijn meestal onzijdig; dat geldt voor namen als 'Philips', 'Rotterdam', 'Ajax' en 'Nederland'.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/advies/zelfstandignw.php
http://www.woorden.org/woord/e-mail

Bij zulke woorden gebruik je géén lidwoord. Je kunt overweg met Excel, schrijft brieven in Word, en mailt met Gmail. Toegevoegd na 1 minuut: Het zijn dus geen zelfstandige naamwoorden.

Interessante vraag. Volgens mij schrijf je iets in Word, maak je een tabel met Excel en stuur/schrijf je een mail met Gmail, maar nergens ken ik iets met de Word, het Excel of een Gmail, behalve als het zelfstandig naamwoord weggelaten wordt: - de Word brief - het Excel overzicht - een Gmail bericht De naam van softwareprogramma's is dus zelf geen zelfstandignaamwoord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100