Hoe lang duurt het meestal voordat een Engelstalig boek vertaald word naar het Nederlands ?

Ik krijg via nieuwsbrieven regelmatig tips over nieuwe boeken, maar soms zou ik het liever in het Nederlands willen lezen. Vooral als er veel technische termen in voorkomen.

En hoe kan ik weten of er Überhaupt een vertaling van komt ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Veeeeeeeeel te lang. En inderdaad, ik mis ook nog een paar belangrijke boeken in mijn kast waarvan die vertaling nooit gaat komen vrees ik....Nu vind ik het geen punt om engelse boeken te lezen, maar die mogen hier vaak ook pas verkocht worden als de nederlandse vertaling klaar is, en importeren is door alle bijkomende kosten zeker niet goedkoper ; als ik dan toch de volle mep betaal, dan liefst voor een mooi Nederlands exemplaar. Of als ik deel 1,2 en 3 in het nederlands heb, wil ik deel 4 en 5 ook in het nederlands hebben natuurlijk... En afhankelijk van het boek kan dat wel een half jaar tot een jaar duren. Of er inderdaad een vertaling komt is echt nauwelijks uit te vinden ; dan zou je eigenlijk al moeten weten bij welke uitgeverij het is. Van een bepaalde schrijver of serie is dat vaak aan eerdere boeken te zien, maar als een titel echt nieuw is, heb je geen idee, zou je ze allemaal moeten afbellen.

Dat hangt af van de oplage in het engels. Het vertaalwerk en de het drukken is slechts rendabel vanaf 30000 ex. Plus daarbij de rechten die aan de uitgeverij moeten.

Hangt af van de titel. Van de boeken van Preston & Child, die ik graag lees, is het ongeveer 5 maanden. De nieuwste titel verschijnt rond deze tijd in het engels en wordt ergens in november in Nederland verwacht. Vroeger kocht ik ze dan maar gewoon in het engels, maar aangezien mijn ouders en broer ondertussen deze schrijver ook ontdekt hebben, is het rendabeler ze maar in het Nederlands te kopen, dan kunnen ze de hele familie door.

Bij mijn boeken meestal een paar maanden, 3/4 maanden ofzo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100