Welke Nederlandse term kun je gebruiken voor de groep mensen die in paranormale zaken geloven?

Een tijdje geleden is hier op Goeie Vraag de term paranormaalgelovers geïntroduceerd, maar deze term wordt door sommige mensen als nodeloos generaliserend beschouwd. Hoe zeg je dat, zonder mensen te beledigen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik vind dit een ingewikkelder vraag dan ik gedacht had, omdat je inderdaad de mensen die we gemakshalve aangeven met paranormaalgelovers niet helemaal op één hoop kunt gooien. Die groep varieert enorm, meer dan de groep ' realiteitsgelovers' of realisten. Woorden als -noem es wat- zweefteef/zwever, aluhoedje, piepmiep, geitewollen sok, wensdenker, non-realist, droomdenker, zelfgebreide muts en hemelstaarder dekken de lading voor kleine delen van deze groep, maar hebben uiteraard zonder uitzondering een negatieve connotatie, en niet altijd terecht. Spirituelen, een term die ze zelf graag gebruiken, dekt de lading al helemaal niet, want spiritualiteit, het nadenken over de zin van het leven en wat daar eventueel voor en na komt, en de mate waarin je invloed op je leven hebt, zijn een normaal menselijke eigenschap die we allemaal in zeker mate bezitten, en die je ook heel goed kunt beheersen als je alleen maar gelooft in dingen die aantoonbaar, aanwijsbaar, meetbaar, berekenbaar of zichtbaar zijn. Dat i gewoon wat je doet met je geest, los van hoe je die geest moet definiëren. Hen spirituelen noemen is feitelijk een rechtstreekse belediging voor elk mens dat zijn verstand gebruikt zonder in paranormale zaken te geloven, waaruit zelfs een stukje misplaatst superioriteitsgevoel spreekt. Paranormaal is ALLES wat buiten de normale waarneming valt, en omvat dus alle genoemde groepen en meer. Aangezien er op dat gebied niets te bewijzen valt, alleen maar te geloven, dekt paranormaalgelovers in alle gevallen de lading, heeft geen negatieve bijklank van zichzelf. Het verbaast me dan ook dat die term als ongewenst of generaliserend wordt beschouwd ; ze is juist in de aard neutraal maar duidelijk. Waarbij ook voor iedereen wel duidelijk is dat er geen twee paranormaalgelovers exact hetzelfde geloven. Het probleem zit hem denk ik in het zich sowieso beledigd voelen wanneer er als groep aan hen wordt gerefereerd, en daar helpt geen enkele term tegen, al noem je ze 'groep A' . Ik heb natuurlijk geen flauw idee hoe ze ons noemen, maar ik vind alles best, en elke tegenstelling daarvan (dat woord met non of anti ervoor) vind ik prima, maar ik vrees dat ze die zelf onmiddellijk weer als beledigend zullen opvatten. Tamelijk lange tenen is in mijn ervaring een vrij algemeen kenmerk van deze verder zo diverse groep. Maar 'langteen' vinden ze beslist ook niet leuk. Ik pleit dan ook voor het in stand houden van paranormaalgelover. Dat is voor iedereen duidelijk.

spiritueel?

Energie uitwisseling.

Zwevers mocht ook al niet,nu is paranormaalgelovers weer discriminerend! Het is toch gewoon het kind bij de naam noemen? Zou Onatheïsten iets zijn, of betrekken we er de gelovigen in andere zaken dan ook bij?

Stippel, persoonlijk zou ik spiritueel geinteresseerden een prettige benaming vinden. Voor mij heeft het een neutrale klank en geeft het toch je interesse aan. 't Is misschien wel een lange naam maar ja... :) Leuk dat je het vraagt trouwens. Toegevoegd na 2 uur: Na jullie reacties gelezen te hebben bedacht ik : wat denken jullie dan van paranormaal geinteresseerden?

geloof hebben in metafysische verschijnselen. Toegevoegd na 20 uur: Nu zal ik mijn antwoord aanvullen, met zoals vaak over deze mensen wordt gesproken. Het is dus een antwoord met een waardeoordeel: Zwevers.

Spiritualisten misschien....?

Paranormaalgelovers Deze term is al helemaal ingeburgerd op GoeieVraag en voor mij absoluut niet generaliserend. Ik geloof in het paranormale!

Ach wat is een naam. Het maakt mij niet zo veel uit, het is vaak niet de naam zelf geweest, die irritatie veroorzaakte, maar het gebruik van een naam in de contekst van het geheel. Als je leest: natuurlijk denken die zwevers er anders over. Dan is het niet zo zeer het woord 'zwevers' maar de hele zin zelf, alsof zwevers anders/ minder zijn dan de rest. Zo krijgt de naam 'zwevers' een nare nasmaak Dat ontstaat nu ook enigszinds met de naam 'paranormaalgelovers' alsof het 'nietnormaalgelovers zijn. . Ik zou gewoon 'SPIRITUELE MENSEN. ' zeggen. Lekker simpel en duidelijk.

Kortweg Paragelovers?

Paranormalisten misschien?

new agers misschien? spirituelen kan niet - veel kerkelijken of mensen in kloosters noemen zich spirituelen. Die hoeven niks met paranormalen van doen te hebben.

ik zou gaan voor de term ‘gelovigen’ of ‘spirituelen’. ik realiseer me dat hieronder ook kerkelijken (cq christenen) vallen zoals door dirkhth werd aangestipt, maar dat is ook correct. Paranormaal of paranormaliteit staat namelijk voor verschijnselen, waarnemingen, wetenschappen of vermogens die niet wetenschappelijk kunnen worden verklaard. Hieronder vallen dus mensen die geloven in alles wat niet wetenschappelijk kan worden verklaard zoals ufo’s, char, god, allah, de tandenfee, engelen, duivels, thor, wodan, zeus, shiva enz enz enz. Zij geloven allen in het paranormale.

Paranormaal begaafden. Bovennatuurlijke personen. Paranormaal is in feite ' naast het normale'. Toegevoegd na 11 minuten: Sorry, verkeerd gelezen. De mensen die erin geloven zou ik het eerder een 'sympatisant voor het bovennatuurlijke' noemen dan een 'gelover'. Geloven doet mij altijd aan religie denken.

Gelovigen van het bovennatuurlijke

Hoe bewuster de mens is hoe moeilijker deze vraag te beantwoorden is. Dat heeft te maken met het feit dat de vraag gesteld wordt op een bepaald niveau, waar het antwoord gezien vanuit een hoger kosmisch bewustzijn niet bij aan kan sluiten.

Ik zou zeggen: 'Aanhangers van het occultisme. Occultisme is een verzamelbegrip voor verschillende praktijken en rituelen die zijn gebaseerd op veronderstelde esoterische kennis, gericht op de werking en beïnvloeding van transcendente (buitenzintuiglijke, bovennatuurlijke) krachten. ' Het woord occultisme komt van het Latijn occultus, dat verborgen betekent. Hoewel occulte kennis in oude tijden inderdaad verborgen (geheim) werd gehouden, heeft deze verborgenheid tegenwoordig vooral betrekking op de diepe geestelijke veronderstelde werkelijkheid die niet kan worden begrepen met het materialistisch ingestelde verstandelijke denken, dat ten grondslag ligt aan de moderne natuurwetenschappen. Groet, Ton

zwievelingen. (beetje zweverig maar toch lief).

Ach waarom een etiketje geven hieraan? Daar willen spirituele mensen juist vanaf lijkt me, van het idee af in een hokje te worden gedrukt... We zijn allemaal hetzelfde alleen een groot deel weet dat nog niet. Laat zitten. Is het belangrijk? En wat maakt het uit wat mensen denken van je? "Ze kunnen beter over je fiets lullen, als over je lul fietsen" zei een vriend van mij altijd... Moeten "gewone"mensen dan ook een speciale naam hebben? Hoe gaan we die dan noemen? "Gewono's?" dus wat mij betreft gewoon : Menselijke mensen.

Metanoëtisten. het Grieks "meta" betekent "mede-" ,"na", "achter-" "over-". Van het Grieks "noös" of "nous" = bewustzijn;geest;intellect. Iedereen die dus zaken van onbegrijpelijke en onbewijsbare aard aanhangt of daarin gelooft,kan men dus "metanoëtisten" noemen. Géén beledigende benaming lijkt me,het heeft zelfs wel een chique lading....

paranist vind ik dat wel een mooie term:)

Para is een voorvoegsel dat 'naast' of 'voorbij' betekent. Ik heb het even opgezocht. Het is dus helemaal niet raar alleen wijkt het af of bestaat het naast datgene wat men gewend is te gebruiken. Normaal is daar het woord voor. Je kan het ook omdraaien en iedereen die niet spiritueel is de term nuchteren gebruiken. In god geloven zou namelijk ook onder de term paranormaalgelovers horen en dat is zo'n enorme groep dat het eigenlijk de nuchteren zijn die buiten de groep vallen. Tenslotte geloven zij dat er niets anders is dan de wereld die ze zien en meemaken zonder open te staan voor nieuwe (onbekende) zaken. Ik WEET dat die dingen er ook zijn, er wel of niet mee omgaan is een persoonlijke keuze niet, zoals bij iedereen trouwens, niet aangevallen mag worden.

Aanhangers van het paranormale ?

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Paranormaal

esoterici

Spirituele Paranormale Educativelingen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100