Is het 'afstandsschaal' of 'afstandschaal'?

Ik denk het 1e maar ik weet het niet 100% zeker..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens het genootschap Onze Taal is het allebei goed. Hieronder even de 'regel' die nogal vrij wordt toegepast: "De tussen-s is (zowel in het Groene als in het Witte Boekje) een vrije kwestie: de letter wordt geschreven als hij wordt uitgesproken. Met deze vrije regel wordt tegemoetgekomen aan de uitspraakverschillen tussen sprekers; er zijn veel woorden waarin de één wel een s zegt en de ander niet. "

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/advies/kwaliteitsco...

Afstandschaal. Zonder (laatste) s in afstand. Net als lengteschaal of breedteschaal of hoogteschaal.

Afstandschaal met 2 ESSEN!

De regels voor de tussen-s laten de taalgebruiker veel vrijheid. In veel gevallen is zowel de vorm met -s als de vorm zonder -s goed. Bijvoorbeeld: geluidhinder en geluidshinder, druggebruiker en drugsgebruiker, huidkleur en huidskleur bestaan naast elkaar. Dat geldt ook voor afstandschaal en afstandsschaal. Het mag dus allebei. Je eigen voorkeur geeft de doorslag.

Bronnen:
Vraagbaak Nederlands van Eric Tiggeler

Een schaal is een verhouding. De toevoeging 'afstand' is overbodig als het gaat om de schaal op een kaart of in een model. Wat mij betreft is het een nutteloze samentrekking. Maar als je hem toch wil gebruiken: het mag allebei, dus doe wat je leuk vindt.

afstandschaal (het zijn 2 woorden afstand en schaal plak je die aan elkaar dan krijg je afstandschaal)

In de Woordenlijst der Nederlandse Taal komen beide vormen niet voor. Maar ook een vergelijkbare samenstelling als afstandbediening niet, terwijl afstandsbediening wel voorkomt. Het lijkt er dus erg op, dat het woord afstandsschaal - als dat een bestaand woord zou zijn - met dubbel s moet worden gespeld. Alle samenstellingen, die met afstand beginnen worden in het WNT met een s na afstand gespeld.

Het is afstandsschaal . 2e naamval. Die 1e s , is 'n afkorting van "des" .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100