hoe kan er een kaart van antartica bestaan die meer dan 500 jaar oud is en waar de kustlijn beschteven wordt onder het ijs?

kaart is van piri reis en hij beweert dat hij zijn kaart heeft overgenomen van oudere bronnen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet heel Antarctica heeft altijd onder het ijs gezeten. http://nl.wikipedia.org/wiki/Antarctica

Eigenlijk geef je ook al zelf het antwoord. Hij heeft zijn kaart overgenomen van oudere bronnen... En hoe kan dat? Tja, omdat die mensen die de kaarten gemaakt hebben daar geweest zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Piri_Reis-kaart

De meest gegeven verklaring die ik ken, is dat het niet Antarctica betreft, maar een vertekende afbeelding van de Zuid-Amerikaanse kustlijn. Gezien het tekenen van het oppervlak van een bol op een plat oppervlak altijd voor vervorming zorgt, komt dit op mij over als een redelijke verklaring, en waarschijnlijker dan de alternatieve verklaringen die niet stroken met andere waarnemingen en metingen.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Piri_Rei...

De bewering dat deze kaart van Piri Reis daadwerkelijk de kustlijn van Antarctica weergeeft, komt van ene Charles Hapgood. Wat op de kaart van Piri Reis staat, is echter niet de kustlijn van Antarctica. Het is slechts een continent dat "roughly similar in shape" is - zie de Bron hieronder. De Bron geeft ook aan dat de ideeën van Charles Hapgood niet konden worden gevalideerd. Het blijven beweren dat de kaart van Piri Reis de kustlijn van Antarctica weergeeft is dus een voorbeeld van pseudo-wetenschap, die alleen kan blijven bestaan door graag te willen dat er iets raadselachtigs aan de hand is, en door consequent alleen welgevallige informatie te bekijken, en alle andere informatie te negeren. Sorry... ;-)

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Hapgood

Absoluut, de Chinees 'Zheng He' bevoer de werledzeeen lang voordat de Europese ontdekkingsreizigers geboren waren. Europese ontdekkingsreizigers deeden hun ontdekkingen gebasseerd op uit China gesmokkelde zeekaarten uit de tijd van Zheng He (ten tijde van de Ming-dynastie).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100