hoe verloor van gogh echt zijn oor?

de een zegt zijn goede vriend met een zwaard, de ander hij zelf.
wat cenken jullie en waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Of het nu Vincent zelf is of Gaughin, de waarheid zal moeilijk te achterhalen zijn. De enige zekerheid is de briefwisseling tussen beiden, waarin Paul Gaughin aankondigt terug naar Parijs te gaan. Beide dronken toen veel absynthe , een gevaarlijk likeur dat hallucinaties bevorderde. (Nu terug in de handel maar gefilterd.) PS het was zijn volledige oor niet maar een gedeelte.

Volgens een bericht op Nu.nl heeft Gaughin het oor eraf gesneden, zie link

Bronnen:
http://www.nu.nl/algemeen/1959181/paul-gau...

Toevallig heb ik hier vanavond een artikel over gelezen op de website van het NRC. Daarin wordt beweerd dat Paul Gaugain (Een collega-schilder) het oor van van Gogh af heeft gesneden. Het zou gaan om een uit de hand gelopen ruzie. Echter de experts van het Van Gogh museum houden het op zelfmutatie. Voor het gehele artikel hieronder de link naar NRC.nl

Bronnen:
http://www.nrc.nl/kunst/article2232807.ece...

Ik heb altijd gehoord dat hij met het hetzelfde mes als waarmee hij zijn vriend aanviel zijn oor zelf afsneed.

Van Gogh ging de geschiedenis in als briljant, maar getroebleerd. Een aanwijzing daarvoor was dat Van Gogh zijn eigen oor zou hebben afgesneden. De wetenschappers zeggen nu dat beide schilders op 23 december 1888 ruzie kregen, waarbij Gauguin met een zwaard het oor afhakte. De twee mannen zouden hebben afgesproken de ware oorzaak geheim te houden. Gauguin om vervolging te voorkomen en Van Gogh om de vriendschap niet te verliezen. Het incident was volgens de onderzoekers aanleiding voor Vincent om twee jaar later zelfmoord te plegen, niet zijn veronderstelde psychische verwardheid.

Toen Van Gogh een stukje van zijn (linker)oor afsneed, zat hij ook in zo'n slechte periode, waarbij hij niet goed sliep en allerlei hallucinaties had. Zijn zelfverminking wordt vaak beschreven als een daad uit woede of wanhoop vanwege het dreigende vertrek van Gauguin, maar de belangrijkste oorzaak was waarschijnlijk een opkomende aanval van zijn ziekte. Over het incident zelf zijn weinig feiten bekend; alleen een klein krantenartikeltje en de latere, sterk gekleurde beschrijving van Gauguin is overgebleven. Van Gogh zelf meldde er in zijn brieven niet veel over. Hij wist zich weinig van het incident te herinneren en verklaarde het, waarschijnlijk om Theo en de familie een beetje gerust te stellen, als een 'doodgewone kunstenaarsverdwazing' (brief aan Theo, 7 januari 1889). Verder schreef hij dat het hem erg speet dat hij Gauguin (onopzettelijk) zo veel leed had berokkend. (voor meer informatie over de gebeurtenissen in december 1888, zie www.vangoghgauguin.com)

Bronnen:
http://www3.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp...

Men denkt dat hij een loodvergiftiging had van zijn verf en dat hij daardoor krankzinnig werd en kleurenblind(ziend?). In die periode was hij verliefd op een hoertje en dit pakte niet zo geweldig uit. Bij elkaar opgeteld allemaal pretty grim. En om de pijn die hij voelde te kalmeren sneed hij zijn oor eraf. Zelfmutulatie heet dat en is een onderdeel van bijvoorbeeld borderline patienten. Die gebruiken dit gereedschap ook om hun interne geestelijke pijnen te kalmeren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100