weet iemand hoe de contrareformatie in Frankrijk heeft uitgepakt?

niet overal werd de katholieke contrareformatie omarmd. wel bijvoorbeeld in Belgie (Scherpenheuvel). in Frankrijk zie je eigenlijk heel weinig barokke kerken. De barok is toch de bouwstijl van de contrareformatie?

Toegevoegd na 19 uur:
ik kwam op mijn vraag door bijgevoegd artikel. het antwoord geeft veel -waardevolle- informatie maar ik ben er nog niet helemaal uit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij de geschiedenis van de Contrareformatie in Frankrijk zijn vooral de Bartolomaeusnacht (1572) en de aansluitende golf van geweld tegen de Hugenoten, het Edict van Nantes (1598) dat de hugenoten weer godsdienstvrijheid schonk, en de herroeping ervan met het Edict van Fontainebleau (1689) de grote mijlpalen. Ook voor dat jaar stonden de hugenoten al onder druk. In de zeventiende eeuw nam een aanzienlijke groep hugenoten de wijk naar de Republiek der Verenigde Nederlanden waar zij in vele steden de zogeheten Waalse kerken stichtten. Na 1689 verlieten enkele honderdduizenden hugenoten Frankrijk, een deel van hen vond opnieuw onderdak in de Republiek. In Frankrijk zelf dook een minderheid onder in afgelegen streken zoals het Massif Central. In de architectuur stuitte de Italiaanse barok op de weerstand van smaakmakende kringen die het Franse classicisme voorstonden. Een uitzondering is de streek Savoye waar een groot aantal barokke kerken te vinden is; de Franse Wikipedia signaleert er liefst tachtig.

Bronnen:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Art_baroque_savoyard
http://nl.wikipedia.org/wiki/Edict_van_Fon...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100