Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (1)

Dat was de doctrine van de 33e president van de Verenigde Staten Harry S. Truman. Een doctrine is een bepaalde leer of een verzameling leerstellingen.

"President Harry S. Truman hield op 12 maart 1947 in het Amerikaans Congres een historische rede waarin hij hulp beloofde aan alle landen die zich door de communistische expansie bedreigd voelden. Voortaan bestonden er twee werelden: de 'vrije wereld' en het communisme, oftewel de Eerste wereld en Tweede wereld. Deze rede wordt wel beschouwd als het begin van de Koude Oorlog. Landen die voorheen als bondgenoten tegen nazi-Duitsland streden kwamen nu tegenover elkaar te staan.

Een directe praktische consequentie was de financiële hulp aan Griekenland, waar een linkse coup op de loer lag, en Turkije, waar de Russen invloed op wilden uitoefenen.

De Trumandoctrine leidde tot de containment-politiek. Later werd dit in Azië door middel van de dominotheorie verder uitgebreid."

Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Doctrine, http://nl.wikipedia.org/wiki/Trumandoctrine en http://nl.wikipedia.org/wiki/Harry_S._Truman

Toegevoegd na 7 minuten:
De communistische expansie was de dreiging van de Sovjet-Unie (ook: USSR) haar invloed in (Oost-)Europa uit te breiden, en de daadwerkelijke uitbreiding van die invloed.
(Lees meer...)
Antoni
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding